Szaszłyki drobiowe doprawione w marokańskim stylu to ciekawa propozycja dla każdego. Istotą tego dania jest marynowanie mięsa z kurczaka przez kilkanaście godzin. To prawdziwie orientalne smaki, które stanowią o atrakcyjności tego szaszłyka. Proponuję użycie mięsa z udek z kurczaka, ponieważ jest soczyste i ma trochę tłuszczyku, który doskonale wytopi się podczas grillowania i nada dodatkowego smaku szaszłykom. Szaszłyki drobiowe idealnie komponują się z orzeźwiającym dipem jogurtowym.
Składniki
500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka;
1 łyżka startego świeżego imbiru;
łyżka ostrej, mielonej papryki;
1 płaska łyżka mielonej kurkumy;
łyżeczka mielonej kolendry;
oliwa z oliwek;
sól;
Przepis na szaszłyki drobiowe
Przygotuj 500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka. Mięso umyj pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Odkrój nadmiar tłuszczu. Do miski wlej 2-3 łyżki oliwy extra vergine i dodaj 1 łyżkę startego świeżego imbiru, 1 łyżkę ostrej, mielonej papryki, 1 łyżkę mielonej kurkumy, a także 1 łyżeczkę mielonej kolendry. Całość dobrze wymieszaj. Dokładnie obtocz kawałki kurczaka w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki najlepiej na całą noc.
Na godzinę przed planowanym grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Zamarynowane mięso z kurczaka nabijaj na patyczki tworząc szaszłyki. Jeśli będziesz grillować na ruszcie patyczki uprzednio namocz w wodzie, aby nie spaliły się na ogniu podczas grillowania.
Smaż szaszłyki drobiowe na patelni grillowej. Jeśli użyjesz mięsa z udek kurczaka powinno to potrwać około 8-10 minut, gdy użyjesz piersi z kurczaka odpowiednio krócej. Jeśli używasz grilla ogrodowego pieczenie będzie błyskawiczne. Pamiętaj, że mięso kurczaka nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jeżeli „przeciągniesz” będzie suche, zwłaszcza szaszłyki przyrządzone z piersi z kurczaka.
W trakcie smażenia obracaj szaszłyki, aby pięknie się zrumieniły i usmażyły. Podawaj z pysznym dipem – zobacz <<przepis na dip jogurtowy z fetą>>.