Szaszłyki wieprzowe z grilla souvlakia greckie

Szaszłyki wieprzowe to idealnie soczyste mięso przyrządzone na grillu przyprawione oregano i skropione sokiem z cytryny.

Szaszłyki wieprzowe to idealnie soczyste mięso przyrządzone na grillu przyprawione suszonym oregano i skropione sokiem z cytryny. Te greckie szaszłyki wieprzowe przyrządzone na grillu smakują wybornie. Wieprzowina to idealne mięso na grila, ponieważ ma troche tłuszczyku który wspaniale wytapia się na ruszcie. A wytapiając się dodaje smaku mięsu. W kuchni greckiej szaszłyki wieprzowe to codzienność, sprzedaje się ich chyba z milion dziennie. Moja wersja pysznych szaszłyków pochodzi z Krety. Czy tak samo przyrządza się je w całej Grecji tego nie wiem. Wiem tylko, że Grecy robią fenomenalne szaszłyki. Spróbuj, przepis jak najbardziej oryginalny. Oczywiście z Krety.

Składniki

500 gramów łopatki wieprzowej
suszone oregano
2 lub 3 cytryny
pity greckie
tzatziki
sól, pieprz

Przepis na szaszłyki wieprzowe

W Grecji szaszłyki wieprzowe możesz kupić gotowe do grillowania w każdym sklepie. Tutaj dowiesz się jak zrobić sos tazitziki czyli słynny sos grecki na bazie jogurtu ogórków i czosnku. Jest niezbędny do souvlaków. Jeśli nie mas gotowych szaszłyków trzeba je przygotować samemu. W Grecji robi się je zwykle z łopatki wieprzowej, ja sugeruje jednak karczek wieprzowy. I co z tego, że jest bardziej tłusty. To świetnie. Tłuszcz wspaniale wytopi się na ruszcie dodając niewiarygodnego smaku mięsu. Przygotuj zatem swoje szaszłyki dobrze je soląc i posypując świeżo zmielonym pieprzem. Niej krój mięsa w drobną kostkę, bo szybko się wysuszy nad ogniem. Lepszym rozwiązanem jest przygotowanie szaszłyków z większymi kawałkami mięsa. Idealnie, gdy chudsze kawałki mięsa przekładać będziesz tymi bardziej tłustymi.

Rozpalając grilla pamiętaj, że produkty które chcesz poddać obróbce cieplnej mogą trafić na ruszt dopiero wtedy, gdy węgiel jest pokryty w całości popiołem. Gdy ruszt jest gotowy połóż na niego szaszłyki wieprzowe. Piecz souvlakia 5 do 8 minut obracając je co jakiś czas, aby równomiernie się zrumieniły.

Jak rozpoznać, że mięso jest upieczone? To bardzo proste. Zdejmij jeden kawałek z rusztu i naciśnij go dwoma palcami albo po prostu przekrój. Jeśli wypłynie z niego różowy płyn wymaga dalszej obróbki cieplnej. Gdy płyn będzie przeźroczysty oznacza to, że jest idealny. Jeśli nie leci z niego żaden płyn to, niestety, mięso jest już przepieczone i przesuszone. Pod koniec grillowania warto położyć na ruszt również pity greckie.

Szaszłyki wieprzowe sposób podania

Gdy szaszłyki wieprzowe są upieczone konieczne trzeba skropić je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Obowiązkowo. Na koniec, tuż przed zdjęciem szaszłyków z rusztu, posyp je dość obficie suszonym oregano. Gotowe. Co za zapach. Podawaj od razu z cząstkami cytryny oraz podpieczonymi pitami. Sos tzatziki będzie doskonałym dodatkiem do całości.


Wypróbuj szaszłyki z karczku wieprzowego oraz przepis na szaszłyki drobiowe po marokańsku. Jest pysznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *