Szaszłyki z halloumi z pomidorkami i miętą

Szaszłyki z kawałkami sera halloumi grillowane razem z pomidorami koktajlowymi i świeżą miętą.

Szaszłyki z halloumi są znakomite. Nie tak dawno temu jadłem identyczne szaszłyki w Chanii na Krecie. W upalny dzień zajrzałem do ulicznej, małej gastronomii. Tam dwóch Kreteńczyków na bieżącą grillowało różnego rodzaju mięsiwa oraz właśnie takie szaszłyki z sera. Po spróbowaniu wiedziałem już, że halloumi można przyrządzić jeszcze na wiele innych sposobów, o których nie miałem pojęcia. Dzisiaj przedstawiam propozycję,  jak takie szaszłyki można przyrządzić we własnym zakresie. I powiem szczerze  szaszłyki z halloumi z pomidorkami i miętą smakują tak dobrze, jak w Grecji. Podróże naprawdę kształcą.

Składniki

ser halloumi;
kilkanaście pomidorków koktajlowych;
oliwa z oliwek;
świeża mięta;
cytryna;
suszone oregano;

Przepis na szaszłyki z halloumi

Zanim zaczniemy przyrządzać nasze danie warto wspomnieć, że ser halloumi to cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Jest to ser o zwartej konsystencji, dlatego też świetnie nadaje się do smażenia lub grillowania.

Ser halloumi do szaszłyków pokrój w kostkę o boku około 2 do 3 centymetrów.  Na każdy długi patyczek do szaszłyków (uprzednio solidnie namoczony w wodzie, aby nie spłonął podczas grillowania) nadziewaj po kolei kawałki sera halloumi i pomidorki koktajlowe. Gdy przygotujesz już wszystkie szaszłyki ułóż je na talerzu i skrop dość sporą ilością oliwy extra vergine. Następnie posyp listkami świeżej mięty, mięta ma być wyczuwalna, ale niezbyt intensywna, nie nachalna w smaku i aromacie. Na koniec posyp szaszłyki niewielką ilością suszonego oregano i marynuj je kilkanaście minut obracając je co chwilkę.

Szaszłyki grilluj na ruszcie kilka minut. Pamiętaj, że węgle powinny mieć biały nalot, co jest gwarancją właściwego grillowania. Temperatura węgli również powinna być bardzo wysoka, gdyż szaszłyki należy grillować stosunkowo krótko.

Szaszłyki są gotowe, gdy ser partiami będzie dość mocno przyrumieniony i tym samym chrupiący z zewnątrz, ale pozostanie miękki i lekko ciągnący się w środku, a pomidorki popękają i delikatnie puszczą sok. Wyłóż na talerz i polej pozostałą marynatą. Jeśli trzeba nie wahaj się dodać jeszcze więcej oliwy, a przede wszystkim świeżej mięty.


Sałatka z halloumi z groszkiem i papryką przepis błyskawiczny i pyszny. Poznaj także przepis na smażony ser halloumi z warzywami. Super sprawa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *