Szaszłyki z karczku wieprzowego w super marynacie

Szaszłyki z karczku wieprzowego marynowane w oliwie z dodatkiem chili, sosu sojowego, cynamonu i kurkumy.

Szaszłyki z karczku wieprzowego to krótko mówiąc kawał dobrego jedzenia.Karczek wieprzowy to jedno z najlepszych mięs na grilla dzięki dosyć sporej ilości tłuszczu jaki zawiera. Dlatego to właśnie ten rodzaj wieprzowiny zalecam do moich szaszłyków. Natomiast marynata, którą w niniejszym przepisie wykorzystam do szaszłyków aż kipi od intensywnych smaków. Jeśli w swojej kuchni używasz jedynie soli i pieprzu to moja marynata będzie dla Ciebie zbyt aromatyczna. Może nie smakować.

Składniki

400 gramów karczku wieprzowego
kilka gałązek świeżego rozmarynu
mielony cynamon
ziarna kolendry
kurkuma mielona
słodka papryka mielona
sos sojowy
kilka ząbków czosnku
świeży imbir wielkości kciuka
olej roślinny
sól, pieprz

Przepis na szaszłyki z karczku wieprzowego

Zacznijmy od przygotowania marynaty. Do miski wlej kilka łyżek oleju i 2 łyżki sosu sojowego, a także wsyp pół łyżeczki suszonych płatków chilli. Do marynaty dodaj łyżeczkę słodkiej mielonej papryki oraz łyżeczkę mielonego cynamonu. Następnie wsyp do miski kopiatą łyżeczkę mielonej kurkumy. Dwie łyżeczki ziaren kolendry ugnieć lekko w moździerzu i również dodaj do marynaty.

Jeżeli chcesz dodatkowo wzmocnić smak kolendry wcześniej upraż ją na suchej patelni, a następnie przestudź i dopiero wtedy ugnieć w moździerzu. Marynatę zamieszaj, a następnie wrzuć do niej kilka gałązek świeżego rozmarynu, obrany i posiekany imbir oraz grubo posiekany czosnek. Marynatę dobrze wymieszaj, spróbuj i dopraw w razie potrzeby którąś z przypraw.

Mięso pokrój w dość dużą kostkę, a następnie włóż je do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj. Szaszłyki są gotowe, potrzebują jednak paru godzin, aby nabrały smaku. Przykryj miskę folią spożywczą lub przełóż marynowane szaszłyki z karczku wieprzowego do zamykanego woreczka strunowego. Umieść zamarynowane mięso w lodówce najlepiej na całą noc.

Szaszłyki z karczku wieprzowego sposób podania

Wyjmij mięso z lodówki na 30 minimum przed planowanym ich grillowaniem. Usuń z kawałków mięsa marynatę, a w szczególności jej stałe kawałki (czosnek, kolendra, imbir, rozmaryn). Mięso nabij na szpikulce i grilluj na dosyć mocnym żarze. Kilka minut na ruszcie absolutnie wystarczy, aby Twoje szaszłyki z karczku wieprzowego upiekły się, ale pozostały soczyste wewnątrz. Pamiętaj, żeby nie przepiec mięsa. Podawaj z grillowanym chlebem i swoimi ulubionymi warzywami.


Przygotuj również szaszłyki wieprzowe z grilla w greckim stylu oraz szaszłyki z kurczaka po tajsku. Oba dania rewelacja!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *