Szaszłyki z kurczaka po tajsku

Szaszłyki z kurczaka marynowanego w curry i mleczku kokosowym przyrządzane na ruszcie.

Szaszłyki z kurczaka to jedno z najbardziej popularnych dań na grilla. Przygotowuje się je błyskawicznie, a na ruszcie dochodzą w kilka minut. Owszem, mają również całkiem sporo przeciwników, którzy zarzucają drobiowi zbytnią delikatność. Tych pewnie nie przekonam, ale pozostałym proponuję doskonałe w smaku szaszłyki z kurczaka w tajskim stylu. Mięso wystarczy pokroić w kostkę dowolnej wielkości, a następnie zamarynować w przyprawach. Do takich szaszłyków proponuję sałatkę z komosy ryżowej z warzywami. Całość smakuje wybornie zwłaszcza, gdy do szaszłyków podać orzechowy sos Satay.

Składniki

pierś z kurczaka o wadze 250 gramów;
mała puszka mleczka kokosowego;
sos sojowy;
sos rybny;
prażony olej sezamowy;
czosnek mielony;
mielona kurkuma;
kolendra mielona;
kmin rzymski mielony;
mielone chilli;
suszone liście limonki kaffir;
cukier;
sól;
150 gramów komosy ryżowej;
kawałek czerwonej papryki;
garstka zielonego groszku;
kawałek marchewki;
dymka;

Przepis na szaszłyki z kurczaka

Do miski wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy oraz nieco sosu sojowego, a także sosu rybnego. Proporcje przypraw zależą od Twojego upodobania. Wymieszaj marynatę, a następnie dopraw listkami limonki kaffir. Jeśli marynata Twoim zdaniem jest za rzadka możesz dodać do niej łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Mięso przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła każdy kawałek kurczaka. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

Podczas gdy mięso przechodzi aromatami marynaty przygotuj komosę ryżową z warzywami. Zacznij od ugotowania komosy ryżowej według wskazań na opakowaniu, następnie pokrój w bardzo drobną kostkę marchewkę i paprykę, posiekaj dymkę, a groszek przepłucz pod wodą. Ugotowaną komosę ryżową odcedź, a następnie przełóż do miski. Na rozgrzaną z olejem patelnię wrzuć warzywa i smaż kilka minut, aby nieco zmiękły. Przesmażone warzywa przełóż do miski z komosą. Dopraw solą, a także wlej 1-2 łyżki oleju sezamowego. Zamieszaj. Odstaw na bok.

Szaszłyki z kurczaka jak smażyć i podać

Wyjmij zamarynowane mięso z lodówki i nabijaj jego kawałki na patyczki tworząc szaszłyki. Smaż szaszłyki z kurczaka na patelni grillowej na średnim ogniu 2 minuty. Po tym czasie odwróć szaszłyki na drugą stronę, a następnie smaż kolejne 2 minuty. Pamiętaj, że czas smażenia zależy w tym przypadku m.in. od wielkości kawałków mięsa.

Podawaj z komosą ryżową z warzywami. Z pewnością idealnym dopełnieniem będzie orzechowy sos Satay.


Wypróbuj również przepis na kurczak w curry na zielono a także nowatorski przepis na sałatka z komosą ryżowa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *