Sznycel cielęcy na słodkiej śmietance

Sznycel cielęcy przygotowujemy z młodej cielęciny. Po zmieleniu mięsa należy dodać do niego bułkę namoczoną w mleku oraz wiejskie jajko i słodką śmietankę, a następnie wymieszać wszystko i uformować kotlet. Tak przygotowanego sznycla trzeba smażyć na maśle, aby podkreślić jego delikatność.

Sznycel cielęcy przygotowujemy z młodej cielęciny. Po zmieleniu mięsa należy dodać do niego bułkę namoczoną w mleku oraz wiejskie jajko i słodką śmietankę, a następnie wymieszać wszystko i uformować kotlet. Tak przygotowanego sznycla trzeba smażyć na maśle, aby podkreślić jego delikatność. Maślany sznycel cielęcy to coś niezwykle unikatowego i zaskakującego smakowo. Ten smażony kawałek mielonego mięsa cielęcego dzięki śmietance jest niezwykle delikatny w swojej strukturze, jak i smaku. Gałka muszkatołowa, którą jest przyprawiony doskonale wzbogaca jego smak i nadaje mu królewskiego charakteru. Przygotuj go raczej z chudego kawałka cielęciny i zrób dokładnie według mojego przepisu, aby czasem nie dodać za dużo bułki. Jej nadmiar może uczynić sznycla zbyt twardym.

Składniki

300 gramów cielęciny;
szklanka mleka;
50 gramów słodkiej śmietanki;
1 wiejskie jajko;
gałka muszkatołowa;
masło klarowane;
sól, pieprz;

Przepis na sznycel cielęcy

Zacznij od namoczenia bułki w mleku.

Podczas, gdy bułka nasiąka mlekiem pokrój mięso w dużą kostkę. Następnie zmiel mięso w maszynce. Jeśli masz zaufanego rzeźnika, możesz oczywiście kupić już zmieloną cielęcinę, ważne jednak aby mieć pewność, że zmielone zostało mięso najwyższej jakości i bez dodatku tłuszczu.

Bułkę bardzo dobrze odciśnij z mleka i dodaj do zmielonego mięsa. Wbij do mięsa jajko, a następnie wlej słodką śmietankę. Dopraw mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem, najlepiej białym, a także świeżo startą gałką muszkatołową.

Wyrób całość dokładnie, aby masa była gładka i jednolita. Tak, masa może być nawet lekko lejąca się, nie może być zbita. Tylko wtedy Twoje sznycle cielęce będą delikatne, jak należy.

Sznycel cielęcy propozycja podania

Formuj mniejsze lub większe sznycle cielęce i smaż na maśle klarowanym na niezbyt mocnym ogniu, aby ładnie się zrumieniły. Następnie odwróć sznycle cielęce na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Raz na czas polewaj sznycle masłem z patelni, aby nabrały pysznego maślanego smaku. Podawaj z lejącym się puree z ziemniaków lub puree z selera korzeniowego oraz z gotowanym zielonym groszkiem lub puree z groszku.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *