Sznycle mielone czyli klasyczny krakoski mielony

Sznycle mielone po krakowsku to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem czosnku, jajka, namoczonej bułki i cebuli formowane w kotlety i smażone na patelni.

Sznycle mielone nazywane poza Małopolską kotletami mielonymi, a na Śląsku karminadlami to prawdziwa ikona polskiej kuchni. Drzewiej jedzone nagminnie, jakiś czas temu ustąpiły panującej modzie na burgery wołowe. A ja nie rozumiem, dlaczego mielibyśmy odrzucić nasze pyszne wieprzowe mielone. Tym bardziej, że minęły czasy, kiedy „mielony” składał się z większości z bułki tartej i odrobiny mięsa. W moim przepisie pokażę jak dochować tradycji, a jednocześnie przygotować przepyszne sznycle mielone. Trochę tłuszczyku musi w nich być, jest on bowiem nośnikiem smaku i po prostu jest niezbędny, aby kotlety mielone smakowały, jak należy. Użyta zamiast bułki tartej namoczona w mleku kajzerka wzbogaci smak sznycli.

Składniki

500 gramów łopatki wieprzowej;
1 cebula;
kajzerka;
mleko;
1 wiejskie jajko;
ząbek czosnku;
bułka tarta;
sól, pieprz;

Przepis na sznycle mielone

Przygotuj 500 gramów pięknej łopatki wieprzowej, pokrój ją na duże kawałki, a następnie zmiel w maszynce (nigdy nie kupuj gotowego mięsa mielonego, chyba że masz zaufanie do sprzedawcy). Do miski ze zmielonym mięsem dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę niedużą cebulę. Jeśli wolisz możesz ją wcześniej lekko przesmażyć.

Dodaj dobrze odciśniętą „kajzerkę” (rodzaj pszennej bułki), oczywiście wcześniej bułka winna moczyć się około 15 minut w stosownej ilości mleka. Do miski wbij jedno jajko i wlej 1 łyżeczkę wody dla poprawy sprężystości mięsa, całość dobrze posól, a także popieprz. Opcjonalnie możesz dodać również ząbek lub dwa czosnku. Wyrób mięso na gładką, zwartą masę.

Formuj sznycle, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż kotlety mielone (sznycle) na oleju na wolnym ogniu po około 10 minut z każdej strony. Podawaj z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz mizerią.


Poznaj przepis na kotlety mielone z anyżem lub dużo bardziej subtelny w smaku sznycel cielęcy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *