Szparagi pieczone z szynką dojrzewającą

Zielone szparagi owinięte plastrami szynki dojrzewającej, pieczone i skropione oliwą extra vergine tuż przed podaniem.

Szparagi pieczone to prosta, szybka i piekielnie smaczna przekąska. Szparagi koniecznie zielone, bo są bardziej kruche i cieńsze od tych białych. Szynka najlepiej jak dla mnie szwarcwaldzka, bo jest mocno aromatyczna, co w niej szczególnie kocham. Może to jednak być każda inna dojrzewająca szynka choć mawia się, że tych szlachetnych nie powinno się poddawać jakiejkolwiek obróbce cieplnej, bo tracą swój boski smak. Próbuj, delektuj się, jedz smacznie na co dzień. Bo dlaczego by nie.

Składniki

9 zielonych szparagów o zbliżonej wielkości i grubości
6 plastrów szynki dojrzewającej
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Przepis na szparagi pieczone z szynką

Zdobądź w jakikolwiek sposób zielone szparagi, jędrne i świeże. Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże? Odwróć je do góry głowami i naciśnij samą końcówkę szparaga. Jeżeli tryśnie z niego woda oznacza to, że jest świeży. No i nie oszczędzaj na tym szlachetnym warzywie, przecież jesz je jedynie kilka razy w roku.

Końcówki szparagów odkrój albo odłam. W którym miejscu? Złap szparaga w dłoń, a jego dolną część zacznij lekko naginać. Złamie się dokładnie w tym miejscu, gdzie szparag przestaje być jadalny i jest zdrewniały. Nie wyrzucaj zdrewniałych końcówek szparagów. Możesz je zamrozić, a w stosownym czasie zrobić na ich wywar np. na <<zupa krem ze szparagów>>.

Szparagi powinny mieć zbliżoną grubość tak, aby równomiernie się upiekły. Co do długości w sumie podobnie, choć to sprawa indywidualna. Jeżeli wolisz zostaw je różnej długości, będzie ciekawiej na talerzu.

Każda, absolutnie każda wędlina dojrzewająca winna być przed jej konsumpcją wyjęta wcześniej z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Lodówka to znakomity wynalazek. Służy do przedłużania życia produktom, ale zamraża ich smak.

Porada-> z lodówki korzystaj zawsze, gdy chcesz utrzymać świeżości produktów.

Nigdy jednak nie jedz owoców (wszystkich), warzyw (np. pomidory, papryka) czy szynki dojrzewającej wyjętych prosto z lodówki, bo w tym momencie ich smak jest „zamrożony”.

Dwa plastry szynki rozłóż jeden na drugim, a na nie nałóż 3 szparagi. Następnie sprawnym ruchem owiń szparagi plastrami szynki. Prawda, że już masz ochotę to zjeść? W sumie czemu nie, oba składniki można zjeść i w takiej formie. W taki sam sposób zawiń pozostałe szparagi w plastry szynki. Nastaw piekarnik na 200 stopni, grzanie góra dół lub termoobieg.

Tuż przed włożeniem szparagów posyp je świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą. Nie sól, ponieważ szynki dojrzewające zawierają wystarczająco sporo soli.

Włóż szparagi owinięte szynką do piekarnika. Czas pieczenia? Nie wiem, to zależy od wielu czynników. Na przykład od piekarnika oraz od wielkości i grubości szparagów. Ja proponuję 5 minut w 200 stopniach półka nieco powyżej środka. Po tym czasie przenoszę szparagi na samą górę i podkręcam temperaturę do 230 stopni. Grzanie należy teraz zmienić na grzałkę górną albo nawet na grilla. Wszystko zależy od stopnia upieczenia Twoich szparagów po 5 minutach.

Porada-> zielone szparagi można jeść na surowo, są pysznie chrupiące.

Długie pieczenie szparagów nie spowoduje że zmiękną, a jedynie odparuje z nich woda i zmarszczą się. Będą niejadalne. Cała sztuka pieczenia szparagów w szynce dojrzewającej to znalezienie kompromisu stosunkowo krótkiego pieczenia, aby szparagi nie wyschły, ale szynka zdążyła się pięknie zrumienić.

Podawaj od razu. Nie zapomnij polać szparagów powstałym podczas ich pieczenia tłuszczykiem składającym się z oliwy oraz niezwykle aromatycznego tłuszczu z szynki. Mamma mia, uwierzcie, to jest bossskie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *