Krótko gotowane zielone szparagi podane z jajkiem sadzonym posypane świeżo startym serem parmezan. Tak przygotowane szparagi z jajkiem sadzonym to jedna z najprostszych przystawek, jaką można sobie wyobrazić. Czy zatem należy spodziewać czegoś zwyczajnego? Absolutnie nie. To jedynie dowód na to, że najprostsze kulinarne rzeczy są po prostu genialne w same sobie i najsmaczniejsze. Potrzebować jedynie będziesz szparagów, jajek i parmezanu. Nawet laik kulinarny bez problemu poradzi sobie z tą przystawką. Nie zastanawiaj się i wykorzystaj sezon na szparagi.
Składniki
pół pęczka zielonych szparagów;
2 wiejskie jajka;
parmezan;
sól;
Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym
Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów lub odłam je. Pękną dokładnie w miejscu, w którym potrzeba. Odłamanie niestety nie będzie estetycznym rozwiązaniem. Odciętych końcówek pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Włóż je do woreczka i zamroź, gdy nazbiera się ich więcej zrobisz z nich wywar, który wykorzystać możesz np. do zrobienia risotto ze szparagami lub zupy szparagowej.
Szparagi wrzuć na osoloną, gotującą się wodę. Od momentu. kiedy woda zawrze gotuj je kilka minut w zależności od Twojego upodobania. Są tacy, którzy najchętniej jedzą surowe, twarde szparagi i tacy, którzy wolą je bardzo miękkie.
Podczas gdy szparagi się gotują na małej patelni rozgrzej trochę masła i wbij jajka. Smaż je na wolnym ogniu, a gdy białka zaczną się ścinać przykryj patelnię pokrywką, aby żółtka pozostały lekko ścięte z zewnątrz, ale koniecznie płynne w środku.
Szparagi z jajkiem sadzonym sposób podania
Odcedź szparagi i przelej je szybko zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor. Wyłóż szparagi na talerz i połóż na nie jajka sadzone. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.
Idealnie smakują, gdy parmezanu jest dość sporo, a żółtka jajek rozlewają się po szparagach. Jeżeli nie lubisz jajek w takiej formie ta przystawka nie jest dla Ciebie. Czasem tak bywa, w takim przypadku wybierz inny z moich przepisów na szparagi. Na przykład przepis na <<szparagi z octem balsamicznym>>.