Szparagi z octem balsamicznym i parmezanem

Szparagi zielone skropione oliwą, a następnie krótko pieczone i podane z octem balsamicznym i startym parmezanem.

Szparagi z octem balsamicznym to znakomita przystawka sezonowa. Chyba każdy z nas, kto darzy estymą szparagi zajada się nimi na wiosnę, kiedy to jest ich pod dostatkiem. Dań i potraw ze szparagami jest bez liku. Ważne by wybierać takie, które smak szparagów podkreślają, a nie zabijają. Szparagi z octem balsamicznym to właśnie taki rodzaj dania. Smakowi szparagów towarzyszy kwaskowy, charakterystyczny w smaku ocet balsamiczny oraz jedyny w swoim rodzaju ser parmezan. Trudno o prostszą przystawkę szparagową, trudno też o lepsze połączenie smakowe. Włosi potrafią dobrze gotować, dania ze szparagów również robią pyszne.

Składniki

pół pęczka zielonych szparagów;
ser parmezan i żaden inny;
oliwa extra vergine;
ocet balsamiczny;
sól, pieprz;

Przepis na szparagi z octem balsamicznym

Do tego dania zamiast octu balsamicznego możesz użyć kremu balsamicznego, jeśli ocet jest dla Ciebie za kwaśny. Zamiast mocnej, wytrawnej włoskiej oliwy możesz użyć oliwy greckiej, która jest bardzo łagodna. Innych substytutów nie stosuj, nie sprawdzą się.

Szparagi umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij zdrewniałe koncówki szparagów. Odciętych końcówek szparagów nie wyrzucaj pod żadnym pozorem. Włóż je do woreczka i zamroź, gdy uzbiera się ich więcej ugotuj z nich wywar do risotto lub na zupę szparagową (poznaj przepis na risotto ze szparagami).

Szparagi ułóż na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze z piekarnika. Następnie skrop je oliwą. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 5 minut.

Czas pieczenia szparagów zależy od ich wielkości i grubości.

Przygotuj parmezan. Parmigiano reggiano. Oryginalny ser włoski. Nawet nie myśl, aby zastąpić go innym serem. Parmezanu nie da się zastąpić. Jeżeli już musisz skup się raczej na tym, czy użyć parmezanu dojrzewającego 24, czy 30-miesięcy.

Gdy szparagi są już upieczone, wyjmij je z piekarnika i przełóż na talerz. Skrop upieczone szparagi jak najlepszą oliwą extra vergine. Pamiętaj, są oliwy mniej i bardziej wytrawne. To, jaką zastosujesz nie będzie bez znaczenia dla końcowego smaku tej przystawki.

Ocet, czy krem balsamiczny? Twój wybór. Ja zwykle wybieram ocet balsamiczny, ale krem balsamiczny nie jest również złym wyborem. Ile go dodasz, zależy oczywiście od Ciebie. Krem balsamiczny jest słodki, więc uważaj,  lepiej dodawaj go stopniowo.

Parmezan. W płatkach, czy starty? Bez znaczenia. Taki, jaki wolisz. Ile? Dużo, więcej, niż na zdjęciu. Parmezan pełni w tej przystawce rolę przyprawy, zatem nie żałuj go. Parmezan znakomicie współgra z octem balsamicznym. Razem stworzą cudowne połączenie. Podawaj na ciepło. Co za kruchość, co za delikatność, co za smak.


Wypróbuj również niesamowite roladki drobiowe z szynką i szparagami. Są przepyszne!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *