Szparagi zapiekane w cieście z szynką dojrzewającą

Szparagi owinięte plastrami szynki szwarcwaldzkiej, a następnie zapiekane w cieście francuskim.

Szparagi zapiekane w cieście to znakomita, sezonowa przekąska. Gdy szparagi na dobre zagoszczą na naszych placach, targach, czy bazarach warto je jeść w nadmiarze, bo niestety sezon na nie jest stosunkowo krótki. Jednym z dań, w którym można wykorzystać szparagi  są szparagi zapiekane w cieście, w tym wypadku w cieście francuskim. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego ze smakiem szparaga i szynki daje absolutnie fantastyczny efekt. Ponieważ obecnie jest również sezon na czosnek niedźwiedzi również i jego nie mogło zabraknąć w tej przekąsce.

Składniki

8 zielonych szparagów o równej grubości i zbliżonej długości;
osiem plasterków szynki dojrzewającej (u mnie jednak szwarcwaldzka);
8 liści czosnku niedźwiedziego;
opakowanie ciasta francuskiego;
parmezan;
1 jajko;
biały i czarny sezam;

Przepis na szparagi zapiekane w cieście

Szparagi ułóż obok siebie i odetnij zdrewniałe, białe łodygi. Zamiast je wyrzucać po prostu zamroź. Jak uzbierasz ich więcej zrobisz z nich fantastyczny wywar na zupę szparagową lub szparagowe risotto. Szparagi po przycięciu powinny mieć długość nieco większą od długości plastrów Twojej szynki. Wszystko po to, by końcówka i główka (która jest przecież tak piękna) wystawały potem z ciasta.

Przygotowane szparagi wrzuć na gotującą się wodę. Gdy ta ponownie zawrze gotuj je 5 minut. Na blacie rozłóż plastry szynki, a następnie na każdy z nich ułóż po liściu czosnku niedźwiedziego. Zetrzyj na tarce parmezan, chyba że wolisz go w płatkach. W tym drugim przypadku zestrugaj płatki nożem. Liście posyp niewielką ilością startego parmezanu.

Podgotowane szparagi odcedź i przelej krótko, acz obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor. Wysusz je ręcznikami papierowymi. Na każdy plasterek szynki z czosnkiem i parmezanem nakładaj ukośnie jednego szparaga i zwijaj tak, aby owinąć go całym plastrem szynki. Jak wspomniałem powyżej warto, aby końcówka i główka wystawały poza szynkę.

Rozłóż ciasto francuskie na blacie i pokrój w poprzek na 8 pasków o szerokości 3 centymetry (ciasto zwykle ma 25 cm szerokości). Na każdy pasek układaj zawiniętego w szynkę szparaga i ukośnie owijaj go ciastem.

Szparagi zapiekanie w cieście sposób podania

Szparagi owinięte szynką i ciastem ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut. Podawaj od razu po upieczeniu, na ciepło. Ta znakomita przekąska zachwyci wszystkich. To pewne.


Poznaj przepis na szparagi z jajkiem sadzonym. Jest pysznie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *