Szplitry ciastka z marmoladą

Szplitry to proste, ale przepyszne ciastka z mąki, masła i drożdży wypełnione twardą, krojoną marmoladą.

Szplitry to proste, ale przepyszne  ciastka z mąki, masła i drożdży wypełnione twardą, krojoną marmoladą. Takimi ciastkami zajadałem się w dawnych czasach. Moja mama bardzo często piekła te pyszne ciastka zarówno przy jakiejś ważnej okazji jak i bez okazji. Czar PRL smakuje do dzisiaj, choć nieco trąci myszką. W dzisiejszych czasach podobnie pieczone ciasteczka również są bardzo popularne. Mowa o kruchych ciasteczkach maślanych z dżemem, albo po prostu rogalikach z dżemem. Szplitry są z pewnością ich pierwowzorem w naszym kraju.

Składniki

500 gramów mąki pszennej
250 gramów masła
50 gramów świeżych drożdży
10 łyżek mleka
2 łyżki cukru
500 gramów marmolady twardej (do krojenia)

Przepis na ciasta z marmoladą szplitry

Mąkę przesiej na blat kuchenny, dodaj do niego masło, może być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj do nich dwie łyżki cukru i dobrze razem wymieszaj. Mieszankę drożdży dodaj do mąki i zagnieć wszystkie składniki ciasta, uformuj z niego kulę, a następnie włóż ciasto do garnka z zimną wodą. Może to i brzmi dziwnie ale ma sens. Garnek z wodą i ciastem wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z garnka z wodą i bardzo dokładnie osusz. Ciasto  rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, a następnie ostrym nożem pokrój je na  kwadraty o boku około 7 centymetrów.

Marmolada do szplitrów musi być twarda, taką aby dało się ją pokroić. Dawniej marmoladę taka sprzedawano w blokach, z którego pani ekspedientka odkrawała zadaną ilośc pysznej marmolady.

Marmoladę pokrój w małe kostki, a następnie układaj po jednej kostce na środku każdego kawałka ciasta. Składaj każdy kawałek ciasta wypełniony marmoladą łącząc dwa przeciwległe rogi. Piecz szplitry w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Przestudzone ciastka polej lukrem (dowiedz się jak przygotować lukier do ciasta).


Poznaj przepis na sernik mojej teściowej, który zachwyci Cię łatwością przygotowania i unikalnym smakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *