Szplitry to proste, ale przepyszne ciastka z mąki, masła i drożdży wypełnione twardą, krojoną marmoladą. Czar PRL smakuje do dzisiaj, choć nieco trąci myszką. W dzisiejszych czasach podobnie pieczone ciasteczka również są bardzo popularne. Mowa o kruchych ciasteczkach maślanych z dżemem, albo po prostu rogalikach z dżemem. Szplitry są z pewnością ich pierwowzorem w naszym kraju.
Składniki
500 gramów mąki pszennej
250 gramów masła
50 gramów świeżych drożdży
10 łyżek mleka
2 łyżki cukru
500 gramów marmolady twardej (do krojenia)
Przepis na ciasta z marmoladą szplitry
Wszystkie składniki zagnieć w ciasto, a następnie włóż je do garnka z wodą.
Garnek z wodą i ciastem wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmij ciasto z garnka z wodą, osusz, a następnie rozwałkuj i pokrój w nieduże kwadratowe kawałki.
Marmoladę pokrój w małe kostki, a następnie każdą z kostek układaj na środku każdego kawałka ciasta.
Składaj każdy kawałek ciasta wypełniony marmoladą łącząc dwa przeciwległe rogi.
Piecz szplitry w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Przestudzone ciastka polej lukrem (dowiedz się jak przygotować lukier do ciasta).
Poznaj <<przepis na sernik mojej teściowej>>, który zachwyci Cię łatwością przygotowania i unikalnym smakiem.