Szybka zupa jarzynowa z kapustą na kiełbasie

Zupa jarzynowa przygotowana na białej kiełbasie z dodatkiem warzyw na koniec doprawiona kwaśną śmietaną.

Szybka zupa jarzynowa, na którą przepis proponuję poniżej wydawać się może (mówiąc kolokwialnie) dość cienka. Oprócz bowiem białej kiełbasy, warzyw i wody nie używam nic innego, co zwykle buduje smak zupy. Gdy jednak użyjesz naprawdę dobrej, świetnie doprawionej surowej białej kiełbasy zrobienie pysznej zupy jest możliwe. Ta niepozorna, szybka zupa jarzynowa nabiera szczególnego smaku, gdy nieco się przegryzie. Dlatego warto zrobić ją te kilka godzin, a nawet dzień wcześniej.

Składniki

600 gramów dobrej surowej białej kiełbasy;
marchewka;
pietruszka;
kawałek kapusty włoskiej;
2 ziemniaki;
cebula;
kawałek fenkuła;
natka pietruszki;
słodka śmietanka;
liść laurowy;
ziele angielskie;
sól, pieprz;

Szybka zupa jarzynowa przepis

Moja zupa składa się w zasadzie z tego, co znalazłem w swojej lodówce. Zrób swoją wersję tej szybkiej zupy jarzynowej. Bazą niech będzie jednak koniecznie dobra biała kiełbasa.

Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, kapustę włoską poszatkuj. Kiełbasę umyj, włóż do garnka, zalej 1,5 litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowiny, włóż kapustę, marchewkę i pietruszkę. Następnie dodaj liście laurowe. Dodaj także zmiażdżone w moździerzu przyprawy: sól, pieprz kolorowy i ziele angielskie.

Jeśli masz kawałek fenkuła to warto go dodać do zupy. Nada jej przyjemnej słodkości i wzmocni smak. Dlatego warto pamiętać o fenkule, bo to doskonałe warzywo. A zatem wrzuć do zupy ziemniaki i pokrojonego w kostkę fenkuła.

Gotuj zupę na niezbyt mocnym ogniu 15 minut. Gdy szybka zupa jarzynowa jest właściwie gotowa nakłuj każdą z kiełbas w kilku miejscach tak, aby uwolnić zawarte w niej soki i smak do zupy. Wyjmij kiełbasę, a do zupy wlej słodką śmietankę. Jej ilość zależy od Ciebie. Pamiętaj, że śmietanka również doda smaku zupie, więc raczej jej nie żałuj.

Szybka zupa jarzynowa sposób podania

Przestudzoną kiełbasę obierz z błonek, pokrój w półplasterki i wrzuć do zupy. W razie potrzeby dopraw zupę brakującą przyprawą i wyłącz gaz pod garnkiem. Na koniec wrzuć posiekany pęczek natki pietruszki. W lodówce znalazłem jeszcze nieco ugotowanego makaronu z dnia poprzedniego. Z wielką ochotą również dodałem go do zupy.

Zupa jest najlepsza, gdy postoi kilka godzin albo przez noc. Smaki wtedy połączą się i zupa smakować będzie naprawdę extra.


Oto <<zapiekanka warzywna z białą kiełbasą>> czyli idealny przepis dla prawdziwych smakoszy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *