Szybki makaron z łososiem i fenkułem

Przepyszny szybki w przygotowaniu makaron przyrządzony z łososiem wędzonym z dodatkiem fenkuła i świeżej kolendry.

Przepyszny szybki w przygotowaniu makaron przyrządzony z łososiem wędzonym z dodatkiem fenkuła i świeżej kolendry. Ten makaron z łososiem powstał błyskawicznie z tego, co akurat miałem w lodówce. Do jego przyrządzenia wcale nie potrzeba drogiego fileta z łososia, lecz na przykład jego brzuszków. To bodaj najtańszy element tej smacznej ryby, w dodatku zawierający najwięcej tłuszczu Omega 3. To właśnie ten element powinniśmy jeść najczęściej, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy polubi jego smak. W tym daniu brzuszki sprawdziły się znakomicie nadając sosowi niepowtarzalnego smaku.

Składniki

200 gramów dowolnego makaronu;
250 gramów brzuszków z łososia;
mała bulwa fenkuła (koper włoski);
suszone chilli;
pęczek świeżej kolendry;
2 limonki;
sól, pieprz;

Przepis na szybki makaron z łososiem

Fenkuła pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć fenkuła. Odrobina suszonego chilli jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dodaj zatem chilli do fenkuła według uznania i smaż całość na wolnym ogniu na czas gotowania makaronu, aż fenkuł zmięknie i nabierze słodkiego smaku. Dodaj również nieco soli.

W garnku gotuj makaron według wskazań na opakowaniu.

Brzuszki z łososia pora rozbroić. Oddziel tłuszcz od mięsa, usuń skórę i płetwy, jeśli są. Wrzuć tłuszcz z brzuszków na patelnię, a następnie dodaj posiekaną połowę pęczka kolendry. Odcedź makaron i również wrzuć go na patelnię do fenkuła. Wlej około 50 do 100 ml wody z gotowania makaronu. Gotuj jeszcze 1 minutę, aby sos zgęstniał.

Wrzuć na patelnię część łososia. Następnie zamieszaj całość i wyłącz gaz pod patelnią. Na koniec wciśnij do dania sok z limonki.

Na wierzchu rozłóż pozostałe cząstki łososia. Podawaj od razu ozdobione sporą ilości świeżej kolendry i cząsteczkami limonki. Całość posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem.


Wypróbuj również <<przepis na kotleciki z łososia>> w tajskich smakach.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *