Szybki obiad przygotowany z krojonej w paski polędwiczki wieprzowej krótko smażonej, a następnie duszonej chwilę z mieloną słodką papryką. Szybki obiad to w dzisiejszych czasach słów klucz. Ma być piekielnie szybko, bo wciąż na nic nie mamy czasu. Pracujemy jak woły robocze, gotować nie mamy czasu, a tzw. gotowce aż świecą od zawartej w nich chemii. Co więc robić, by jeść smacznie i domowo, ale nie tracić czasu przy garach? Myśleć. Być świetnie zorganizowanym w kuchni. I korzystać z super sprawdzonych przepisów. Jak ten poniżej.
Składniki
150 gramów polędwiczki wieprzowej
50 gramów ryżu basmati
kawałek słoniny wędzonej (opcja)
słodka mielona papryka
dymka
słodka śmietanka
pasta paprykowa (opcja)
sól, pieprz
Przepis na szybki obiad
Zacznijmy od tego, że najważniejsze to zrozumieć jak korzystać z tego, co mamy we własnej kuchni. Dlatego też mam nadzieję, że nie polecisz do sklepu kupować tego wszystkiego, co ja użyłem w przepisie. Miałem słoninę wędzoną, więc ją użyłem dla smaku. Nie masz? Żaden problem. Miałem pastę z grillowanej papryki z fetą, która zalegała mi w lodówce, więc ją dodałem. Nie masz jej? Użyj czegoś innego, albo po prostu nie dodawaj nic więcej. I tak będzie dobrze. Otwórz swój umysł szeroko i zacznij kombinować. Zawsze zaczynaj od ogarnięcia tego, co masz w lodówce.
Przygotuj ryż do obiadu
Do garnka wlej 2 szklanki gorącej wody, posól ją, zagotuj, wrzuć szklankę ryżu, a następnie gotuj na dość mocnym ogniu około 7 minut. Po kilku minutach gotowania woda z ryżu powinna niemal w całości odparować. Wyłącz zatem ogień po garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw ryż na palniku, na którym się gotował. Przez kolejne kilka minut ryż basmati wchłonie resztę wody i stanie się wspaniale sypki.
Przygotuj mięso w sosie
Podczas gdy ryż dochodzi pokrój w drobną kostkę mały plaster słoniny, a dymkę w centymetrowe paski. Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną słoninę i smaż krótko, aż zacznie się wytapiać. Dorzuć dymkę oraz pokrojone w paski posolone mięso. Smaż wszystko na średnim ogniu 2-3 minuty uważając, aby nie przypalić cebulki. Do przesmażonego mięsa wsyp kopiatą łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Zamieszaj całość i wlej pół szklanki gorącej wody. Przykryj patelnię pokrywką i duś mięso pięć minut. Szybki obiad jest prawie gotowy. Dla podkreślenia smaku na koniec wlej do dania odrobinę słodkiej śmietanki. Zagotuj.
Szybki obiad propozycja podania
Być może masz w lodówce jakąś pastę warzywną (smarowidło). To dobry moment, aby dodać jej porządną łyżkę do sosu. Dodatek pasty warzywnej wzbogaci smak sosu. Podawaj z sypkim ryżem natychmiast po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem będą ogórki konserwowe.
Przygotuj również pyszną zupa rybaka z doradą i warzywami oraz szybki obiad bezmięsny.