Szynka pieczona na domowy sposób

Szynka pieczona to duży kawałek łopatki wieprzowej natarty suchymi przyprawami, a następnie pieczony w rękawie.

Szynka pieczona to obowiązkowa pozycja dla prawdziwych smakoszy mięsa. Jeśli masz możliwość zakupienia mięsa z wiadomego Ci pochodzenia będzie wspaniale. Jeżeli nie, kup je w swoim ulubionym sklepie. I tak przygotowana w domu szynka będzie o niebo smaczniejsza i zdrowsza, aniżeli oferowane w sklepach wędliny. Oczywiście szynka wieprzowa nie jest idealnym kawałkiem mięsa na wędlinę, ponieważ po upieczeniu bywa  sucha. Od czego jednak kilka trików podczas jej przyrządzania tak, aby była naprawdę wyborna.

Składniki

1,3 kilograma szynki wieprzowej (tzw. orzech);
1 kopiata łyżeczka soli gruboziarnistej (tutaj himalajska);
łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
1 łyżeczka majeranku;
łyżeczka kminku w ziarnach;
pieprz kolorowy według uznania;
2-3 ząbki czosnku;
6-10 kulek jałowca;

Szynka pieczona przepis

Szynka wieprzowa tzw. orzech. To kawałek mięsa, który proponuję dzisiaj upiec, aby zajadać się potem na zimno w formie wędliny. Taki kawałek około 1,3 kilograma powinien być w sam raz. Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

Przygotuj przyprawy i zioła: 1 kopiatą łyżeczkę soli gruboziarnistej (tutaj himalajska), po 1 łyżeczce mielonej, słodkiej papryki, majeranku i kminku w ziarnach, pieprz kolorowy według uznania, 2-3 ząbki czosnku, a także 6-10 kulek jałowca. Przyprawy i czosnek przełóż do moździerza i utłucz „na grubo”. Dodaj paprykę, kminek i majeranek i delikatnie rozetrzyj przyprawy, aby uwolnić aromaty. Otrzymaną suchą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Przełóż je do miski, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i wlej tam pół szklanki wody. Rękaw zamknij i piecz mięso w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Wyjmij mięso z piekarnika, rozetnij rękaw u góry (ostrożnie!) i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika, aby mięso się zrumieniło. Szynka pieczona jest gotowa.

Szynka pieczona sposób podania

Po upieczeniu przestudź mięso. Na początku jego kolor może nie jest zbyt zachęcający, ale jego smak naprawdę wart jest zachodu. Po kilku dniach przechowywania w lodówce (owinięta papierem śniadaniowym, a na wierzchu folią aluminiową) szynka pieczona nabiera wspaniałego, delikatnego, różowego koloru. I nadal smakuje świetnie.

Podawaj do kanapek lub solo. Dobrym dodatkiem będzie chrzan, a jeszcze lepszym <<chrzan z jajkiem>>.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *