Szynka wieprzowa duszona z dodatkiem warzyw to danie bardzo smaczne i delikatne. Samo mięso jest dość chude i z pewnością nie przypadnie do gustu amatorom głębokiego smaku. Jednak są i tacy, dla których delikatność posiłku to podstawa. Ważnym też jest, aby obiad nie tylko świetnie smakował, ale miał także pełną wartość smakową i był odpowiednio zbilansowany. Moja szynka wieprzowa duszona z warzywami spełnia wszystkie te warunki. Ale przede wszystkim smakuje naprawdę świetnie.
Składniki
600 gramów udźca wieprzowego
250 gramów fasolki szparagowej
2 małe cukinie
duży ziemniak
dymka z cebulką
marchewka mała
200 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Szynka wieprzowa duszona przepis
Pokrojone w duże kawałki mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smaż je na dość mocnym ogniu z każdej strony, aby się ładnie zrumieniło.
Podczas gdy mięso się smaży pokrój cebulkę w grube kawałki, a dymkę w około jednocentymetrowej wielkości paski.
Gdy mięso jest już ładnie zrumienione wyjmij je z patelni, a następnie przełóż je do rondelka i wlej do niego szklankę gorącej wody. Natomiast na patelnię, na której mięso się smażyło wlej odrobinę oliwy i wrzuć pokrojoną cebulkę. Smaż krótko, aż ta lekko się zezłoci, a następnie dorzuć dymkę. Smaż jeszcze chwilkę, a następnie całość przełóż do rondelka z mięsem. Do rondelka z mięsem wlej od razu przecier pomidorowy.
Pokrój marchewkę w plastry albo w półplastry i również dodaj do mięsa z warzywami. Dodaj sól, pieprz i dolej gorącej wody według uznania pamiętając, że mięso wody nieco odda, ale również potem trzeba będzie dolać wody przy dodawaniu pozostałych warzyw. Po prostu pilnuj, aby z dania nie zrobiła się zupa. Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum, przykryj go pokrywką i duś szynkę wieprzową około 60 minut.
Pod koniec duszenia mięsa przygotuj pozostałe warzywa. Ziemniaka obierz i pokrój w dużą kostkę, fasolkę szparagową oczyść z włókien i końcówek, a cukinię pokrój w dużą kostkę pamiętając, że gotować się będzie najkrócej, aby zmięknąć.
Gdy szynka wieprzowa duszona jest już miękka dorzuć pokrojonego ziemniaka i fasolkę szparagową (w razie konieczności dolej nieco gorącej wody). Ponownie przykryj garnek i gotuj wszystko 10 minut od ponownego zagotowania się. Na koniec dorzuć cukinię i gotuj danie około 5 minut. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem.
Porada-> jeżeli wody jest za dużo gotuj teraz danie na mocnym ogniu, aby nadmiar płynu odparować. Jeśli wody jest za mało dolej jej ale jak najmniej, aby nie pozbawić sosu smaku.
Podawaj danie gorące albo w temperaturze pokojowej z kromką świeżego pieczywa posypane posiekanym koperkiem i/lub natką pietruszki.
Poznaj również pyszny przepis na risotto z cukinią.