Tacos naleśniki meksykańskie udające, bo na sposób meksykański podane to pomysł, który zrodził się w mojej głowie w ciągu minuty. Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Jego ideą jest serwowanie w kukurydzianej tortilli mięsa wraz z różnymi dodatkami. Moje tacos nie są tutaj wiernym odwzorowaniem oryginalnego meksykańskiego dania, lecz raczej podaniem idei spożywania różnych składników w niewielkim placku mącznym. Moje placki, w przeciwieństwie do tych kukurydzianych, są miękkie i elastyczne, z łatwością zwija się je w dłoni tak, aby składniki nie wypadły na zewnątrz. Co tu dużo mówić są pyszne.
Składniki
7-8 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000;
4 jajka;
2 łyżki otrębów żytnich;
pół szklanki mleka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
pół łyżeczki papryki wędzonej;
pół łyżeczki papryki ostrej;
mięso z ugotowanego kurczaka;
dojrzałe awokado;
serek do smarowania;
papryczki chilli i/lub jalapeno;
domowa salsa pico de gallo;
świeża kolendra;
ostry sos chilli;
1-2 limonki;
sól;
Przepis na tacos naleśniki meksykańskie
Zacznij od przygotowania mięsa, które włożysz do swoich tacos. Może to być kurczak gotowany, jak u mnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć dowolnego rodzaju mięsa w dowolny sposób przygotowanego. No może poza mięsem w sosie, ale to chyba logiczne.
Mięso przygotowane, pora zatem na ciasto. Do czaszy blendera wlej mleko i wbij jajka, a następnie dodaj otręby żytnie i szczyptę soli. Dodaj również mieloną ostrą i mieloną wędzoną, słodką paprykę i wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksuj wszystkie składniki, ciasto winno być stosunkowo rzadkie, lejące się. Od razu przystąp do smażenia naleśników, bo ciasto z tak „ciężkiej mąki” szybko będzie gęstnieć. Smaż partiami małe naleśniki. Powinny one być cienkie, więc wlewaj ciasta na patelnię z umiarem.
Usmażone naleśniki, a w zasadzie tacos rozkładaj na ręcznikach papierowych, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Posmaruj cienko swoim ulubionym serkiem naturalnym. Na serze rozsmaruj nieco zmiażdżonego, doprawionego czosnkiem, solą i limonką awokado. Twoje tacos powinny być pikantne, a zatem rozłóż na nich papryczki chilli i/lub jalapeno.
Tacos naleśniki meksykańskie zajadaj ze smakiem
Pora na wielki finał, rozłóż na naleśnikach rozdrobnione mięso. Na mięsie połóż nieco domowej salsy pico de gallo (poznaj<<przepis na pico de gallo>> słynną salsę pomidorową). Na koniec skrop wszystko sokiem z limonki i posyp listkami świeżej kolendry. Tacos naleśniki meksykańskie skrop ostrym sosem, zwijaj w łódeczki i zajadaj ze smakiem. To prawdziwy rarytas w Twojej kuchni, danie świetne do integrowania się przy rodzinnym stole.
Lubisz kuchnię meksykańską? Spróbuj mój przepyszny <<przepis na enchiladę z kurczakiem>>.