Tajski bulion drobiowy super baza do zup

Tajski bulion drobiowy przygotowany ze skrzydełek z kurczaka gotowanych z dodatkiem cebuli, kolendry, trawy cytrynowej i świeżego imbiru.

Tajski bulion drobiowy to konieczność, jeśli lubisz kuchnię azjatycką i czasem jadasz zupy w tym klimacie. W takim przypadku warto raz na czas ugotować pyszny, domowy bulion, który jest podstawą takich zup. Jak dla mnie domowy bulion zawsze powinien mieć jedynie lekko podkręcony smak tak, aby w razie konieczności zawsze istniała możliwość nadania mu smaku konkretnego dania. Z tego też powodu przygotowywanie bulionu z wielką ilością różnych składników uważam za bezsensowne. Mój tajski bulion pod tym względem ma bardzo zrównoważony smak, zachęcam do przygotowania.

Składniki

6 skrzydełek z kurczaka;
1 łodyga trawy cytrynowej;
1 cebula;
3 cm kawałek świeżego imbiru;
pół małego pęczka świeżej kolendry;
listki limonki kaffir;
sól, pieprz w ziarenkach;

Przepis na tajski bulion drobiowy

Przygotuj: 1 łodygę trawy cytrynowej, jedną cebulę, 3 cm kawałek świeżego imbiru, pół małego pęczka świeżej kolendry, listki limonki kaffir, sól, pieprz w ziarenkach, a także 6 skrzydełek z kurczaka. Tylko tyle, albo aż tyle. Pamiętaj, że kuchnia to nie dyktat, a zatem jeśli chcesz w jakiś sposób mój przepis zmienić to nie wahaj się tego uczynić.

Aby przygotować tajski bulion drobiowy trzeba zacząć od umycia skrzydełek z kurczaka. Dobrze umyte skrzydełka kurzęce włóż do garnka, a następnie wlej do niego 1,5 litra zimnej wody i zagotuj całość. Z wywaru zdejmij szumowiny. Zrób to najlepiej łyżką cedzakową. Jeżeli szumowiny usuniesz np. łyżką to przy okazji usuniesz również tłuszcz i cały smak z kurczaka, który zbiera się zawsze na powierzchni wody. A przecież nie taki jest sens gotowania bulionów.

Gotujemy skrzydełka z warzywami

Do garnka ze skrzydełkami kurzymi włóż teraz pokrojoną w ćwiartki cebulę, liście świeżej kolendry, trawę cytrynową, pokrojony w plastry imbir, liście limonki kaffir, sól, pieprz. Zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj tajski bulion drobiowy podobnie jak nasz rosół. Garnek winien być częściowo przykryty pokrywką, a bulion lekko „mrugać”. Gotuj bulion przez około 45 minut. Na koniec dopraw bulion drobiowy solą i pieprzem, a następnie przecedź przez gazę.

Czysty bulion możesz zamrozić w pojemnikach najlepiej 0,5 litra, bo taka ilość zwykle jest potrzeba do zrobienia zupy dla 4 osób.


Wypróbuj jak pyszna jest moja zupa tajska z kurczakiem. Nie pożałujesz!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *