Tajskie curry warzywne dla konesera

Tajskie curry warzywne na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem krojonych papryki, pieczarek, bakłażana, fasolki szparagowej oraz plasterków bambusa i kiełków fasoli.

Tajskie curry przygotowuje się stosunkowo szybko. To danie niezwykle proste, jednak wymaga ono poświęcenia pewnego czasu i zabiegów np. na zakup składników. Jak to w kuchniach azjatyckich przygotowanie składników (zakup i ich krojenie) zajmuje 90 % czasu, samo natomiast gotowanie następuje błyskawicznie. Z czasem etap kupowania składników odpadnie, ponieważ raz zakupione wystarczą na wiele obiadów. Dzięki temu Twój obiad azjatycki stanie się nie tylko smaczny, ale i błyskawiczny. Moje tajskie curry warzywne przygotowuję na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem krojonych papryki, pieczarek, bakłażana, fasolki szparagowej oraz plasterków bambusa i kiełków fasoli.

Składniki

10 średnich pieczarek;
kilka młodych, marynowanych kukurydz;
1 papryka czerwona;
1 mały bakłażan;
puszka okry w zalewie (chyba, że uda Ci się kupić świeżą);
puszka mleczka kokosowego;
mała puszka krojonego bambusa;
duża garść kiełków fasoli;
duża garść fasolki szparagowej lub groszku cukrowego;
zielona pasta curry;
sos sojowy;
sos rybny;
cukier palmowy lub trzcinowy;
limonka;

Przepis na tajskie curry warzywne

Fasolkę szparagową lub groszek cukrowy wrzuć na wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie odcedź i przelej obficie zimną wodą. Odstaw na bok, wykorzystasz je później. Pieczarki pokrój na kawałki, paprykę w sporą kostkę, kukurydze na 2 lub 3 części, okrę na pół, bambusa odcedź z zalewy.

Bakłażana pokrój w kawałki podobnie jak pieczarki. Na patelni rozgrzej nieco oleju arachidowego lub roślinnego i wrzuć łyżkę zielonej pasty curry. Mieszaj i smaż max 1 minutę, aby z pasty wydobył się wspaniały aromat. Następnie wrzuć pieczarki, paprykę oraz bakłażana. Dokładnie wymieszaj warzywa, aby pokryły się pastą curry. Wlej mleczko kokosowe (400 ml) oraz około 150 ml wody. Gotuj tajskie curry na średnim ogniu około 1 minuty, a następnie dodaj okrę, kukurydzę i bambusa.

Tajskie curry warzywne sposób podania

Delikatnie zamieszaj całość i gotuj następną minutę, a następnie wrzuć kiełki fasoli oraz fasolkę szparagową. Dodaj 1 łyżeczkę cukru. Delikatnie zamieszaj. Na koniec przypraw całość tak, aby uzyskać wszystkie cztery smaki kuchni tajskiej: smak ostry pochodzi z użytej pasty curry, słodki zaś oczywiście z dodanego cukru. Aby uzyskać smak kwaśny wyciśnij sok z limonki, dodaj 1 łyżkę sosu sojowego i trochę rybnego, aby uzyskać smak słony. Chodzi o to, żeby wszystkie cztery smaki były wyraźnie wyczuwalne.

Nałóż curry do miseczek, ozdób listkami świeżej kolendry, podawaj z ryżem w osobnej miseczce. Prosta i pyszna rzecz.


Dowiedz się jak pysznie smakuje zupa tajska z ryżem i pulpetami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *