Tarta z grzybami leśnymi

Klasyczna tarta z różnego rodzaju świeżymi grzybami leśnymi zalana masą z jajek i śmietanki, a następnie pieczona.

Tarta z grzybami w szczycie sezonu grzybowego wydaje się naturalnym i obowiązkowym wyborem. Świeże, pachnące lasem grzyby to zjawisko sezonowe, więc nacieszyć się trzeba nimi na zapas. Najlepiej użyć różnych gatunków grzybów, i tych miękkich, które podczas duszenia rozpadną się, i tych twardszych, które kształt swój i strukturę zachowają. Zastosowanie przynajmniej 3 różnych gatunków grzybów to także zdecydowanie lepszy smak dzięki bogactwu aromatów każdego z nich. Eksperymentuj i zajadaj się świeżymi leśnymi grzybami. Póki są.

Składniki

250 gramów mąki pszennej;
100 gramów zimnego masła;
400 gramów świeżych grzybów leśnych różnego gatunku;
szklanka domowego wywary jarzynowego lub drobiowego;
250 ml słodkiej śmietanki;
4 wiejskie jajka;
masło;
1 cebula;
gałka muszkatołowa;
suszone zioła prowansalskie;
suszony tymianek;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Tarta z grzybami przepis

Przygotowując tart z grzybami szczególną uwagę zwróć na grzyby, jakich użyjesz. Przede wszystkim powinny pachnieć lasem. Jeżeli lasem nie pachną to znaczy, że przeleżały jakiś czas w lodówce i daleko im do świeżości. Nie o takie grzyby nam chodzi. No i przygotuj kilka gatunków, wtedy Twoja tarta z grzybami będzie smakowała wybornie. Lekko twardawe rydze, przyjemnie chrupiące prawdziwki z miękkim miąższem pod kapeluszem, aromatyczne i charakterne zielone gąski to moja propozycja. Nie wahałbym się użyć również np. podgrzybków, opieniek, czy kozaków, a nawet maślaków.

Na blat przesiej mąkę. Dodaj pokrojone bardzo zimne masło, 3-4 łyżki zimnej wody, szczyptę soli. Następnie całość przesiekaj nożem, a potem szybko zagnieć, aby składniki połączyły się w kruche ciasto. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Podczas gdy ciasto się chłodzi grzyby starannie oczyść pędzelkiem, ewentualnie krótko przelej zimną wodą. Następnie pokrój je według własnego uznania w grube kawałki. Posiekaj drobno cebulę, a następnie smaż ją na maśle, aż się zeszkli. Do przesmażonej cebuli dozuć pokrojone grzyby. Dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, a także tymianek.

Smaż kilka minut, aż grzyby lekko się zrumienią. Do przesmażonych grzybów wlej pół szklanki (lub nieco więcej) wywaru jarzynowego lub drobiowego. Następnie duś grzyby w wywarze około 15 minut do momentu, aż ten w całości odparuje.

Tarta z grzybami sposób przygotowania

Podczas gdy grzyby się duszą przygotuj ciasto. Wyjmij je z lodówki, nieco rozwałkuj, nałóż na formę do tarty (u mnie średnica 24 centymetry) i naciskając na nie równomiernie palcami wypełnij nim formę oraz jej brzegi. Ponakłuwaj widelcem ciasto w wielu miejscach. Rozłóż na nim papier do pieczenia, wsyp dużą garść np. grochu lub fasoli, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut.

Do podduszonych grzybów wlej słodką śmietanę oraz rozbełtane jajka. Następnie dodaj nieco świeżo startej gałki muszkatołowej, a także garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj całość. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, usuń obciążenie i papier do pieczenia.

Wylej na ciasto masę śmietanową z grzybami. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 25-30 minut. Upieczoną tartę z grzybami wyjmij i pozostaw 15 minut, aż nieco opadnie i przestygnie, a masa w środku się zwiążę. Podawaj na ciepło i/lub na zimno. Zapewniam, że smakować będzie każdemu.


Przygotuj doskonały <<makaron z grzybami leśnymi>>. Co za smak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *