Tarta z owocami leśnymi pyszny przepis

Tarta na kruchym cieście wypełniona masą z sera mascarpone i śmietanki, a następnie zalana galaretką owocową i obłożona świeżym owocami leśnymi.

Tarta z owocami leśnymi to jedno z najprostszych ciast, jakie można sobie wyobrazić. Za to jego smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy, wręcz bajkowy. Pomyśl tylko, maślane kruche ciasto, na nim waniliowa masa, a na wierzchu zaś najświeższe z możliwych owoce leśne typu borówki, maliny, czy jeżyny. To wszystko polane galaretką owocową. Wykorzystaj czas owoców leśnych, wykorzystaj lato; jedz sezonowo, jedz tę tartę, bo takie „słodkie” nie tuczy.

Składniki

250 gramów mąki pszennej;
125 gramów zimnego masła;
5 łyżek cukru;
pół łyżeczki soli;
Owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny);
500 gramów serka mascarpone;
100 ml śmietany kremówki;
1 kieliszek wiśniówki lub innego alkoholu;
2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii;
1 opakowanie galaretki owocowej;

Tarta z owocami leśnymi przepis

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do dużej miski przesiej 250 gramów mąki pszennej. Dodaj 2 łyżki cukru, pół łyżeczki soli oraz pokrojone w małe kostki 125 gramów zimnego masła. Krótko zagniataj ciasto dolewając do niego 3 lub 4 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno być gotowe już po kilku minutach zagniatania. Owiń je folią spożywczą i włóż od razu do lodówki na minimum 30 minut.

Robimy ciasto na tartę

Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nasmarowanej tłuszczem formie na tartę. Ugniataj ciasto dłonią tak, aby równomiernie rozmieścić je w formie. Pamiętaj, aby brzegi ciasta zrobić tak wysokie, jak wskazuje forma. Rozłożone w formie kruche ciasto nakłuj widelcem, obciąż np. grochem.  Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie usuń groch i piecz ciasto następne 10 minut, aby lekko się zrumieniło. Wyjmij ciasto i ostudź.

Owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny) dobrze umyj i osusz.

Robimy masę kremową do tarty

Do miski malaksera włóż 500 gramów serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, wlej też 1 kieliszek wiśniówki lub innego alkoholu, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 3 łyżki cukru. Miksuj krótko zawartość miski malaksera, aby uzyskać puszystą masę.

Otrzymaną masę rozsmaruj na wystudzonym kruchym cieście. Na masie rozłóż owoce, a następnie wstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.

Tarta z owocami sposób podania

Zalej całość tężejącą galaretką o smaku, jakim lubisz. Ważne, aby galaretkę przygotować z mniejszej ilości wody, aniżeli wskazano na opakowaniu. Świetnie smakuje zarówno wyjęta prostu z lodówki, jak i w temperaturze pokojowej.


Poznaj <<przepis na deser malinowy>>. Łatwy i pyszny przepis.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *