Tatar z matjasa holenderskiego

Tatar z matjasa holenderskiego przygotowany z dodatkiem śmietany i koperku podany.

Tatar z matjasa jest daniem prostym, ale trudnym do wykonania z uwagi na małą dostępność w Polsce prawdziwego matjasa. A prawdziwy matjas to młodziutki, tłuściutki śledź jeszcze przed tarłem, odławiany przez Holendrów z początkiem czerwca, wtedy i tylko wtedy. Czasem o tej porze roku można kupić świeżego, holenderskiego matjasa w sklepach jednej z popularnych sieci spożywczych, a przez cały rok zdarza się również kupić matjasy mrożone. Te ostatnie bywają w jednej z sieci cash & carry. Matjas ma bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu „podejdzie”. Próbować jednak trzeba wszystkiego, dlatego gorąco zachęcam i zapraszam na mój tatar z matjasa.

Składniki

1 śledź matjas holenderski, oryginalny;
mały pęczek świeżego koperku;
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
łyżka marynowanych buraczków;
1 łyżka kaparów;
mała czerwona cebula;
ogórek konserwowy;
sól, pieprz;

Przepis na tatar z matjasa

Matjasa mrożonego kupisz w jednej z sieci cash & carry. Opakowanie waży 340 gramów netto i zawiera 4 śledzie matjasy. Sprawdziłem osobiście, to ryby najwyższej klasy, odławiane gdzie trzeba i jak trzeba, pakowane w Holandii przez Holendrów. Nie odbiegają od świeżych matjasów. Bez wątpienia matjas holenderski do najpiękniejszych nie należy. Ma szary, bury kolor i pachnie tak sobie. Za to smak ma niepowtarzalny, po prostu świetny.

Holenderski śledź Matjas to prawdziwy rarytas na naszych stołach. Holendrzy jedzą go łapiąc za ogon, taplając w posiekanej w drobną kostkę cebuli, a następnie odchylając głowę do tyły podnoszą rękę ze śledziem ponad nią i wprowadzają rybę do buzi. My zjemy go w sposób bardziej cywilizowany.

Porada-> prawdziwy matjas nie wygląda pięknie, za to smakuje wybornie. Nie zrażaj się jego wyglądem.

Rybę bardzo drobno posiekaj i włóż do miski. Bardzo ważnym dodatkiem do mojego tatara jest świeży koperek, ile go dodasz zależy od Ciebie. Koperek ma dodać smaku i aromatu, jednak jeżeli dasz go za dużo zabije smak ryby. A przecież to matjas ma grać tutaj pierwsze skrzypce. Dodaj garść posiekanego koperku do pokrojonego matjasa.

Dodaj również kwaśną śmietanę, tutaj uwaga podobna, jak w przypadku koperku. Śmietana ma jedynie połączyć rybę, a nie zabić jej smak. Całość lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie tatara, a jeśli potrzeba dopraw jeszcze do smaku brakującym dodatkiem.

Posiekaj kapary, obierz i pokrój drobniutko czerwoną cebulę, odciśnij marynowane buraczki z zalewy (poznaj <<przepis na buraki czerwone marynowane>>). Oczywiście dodatki możesz od razu dodać do ryby i wymieszać całość, ja jednak preferuję podanie każdego tatara z dodatkami „na boku”. Posiekaj drobno ogórka konserwowego, przygotuj nieco koperku do przybrania.

Tatar z matjasa sposób podania

Tatara nałóż starannie na talerz,  jeśli masz użyj ausztachera. Podawaj z ogórkiem kiszonym, cebulką, kaparami, a także burakami marynowanymi. To świetne zestawienie.

Rekomendowane przepisy