Tort makowy z Dolnej Austrii

Tort makowy czyli ciasto ucierane z dodatkiem maku przekładane galaretką lub dżemem morelowym.

Tort makowy to ciasto ucierane z dodatkiem maku przekładane galaretką lub dżemem morelowym. Pochodzi z Dolnej Austrii, czyli regionu, w którym rosną jedne z najsmaczniejszych moreli w Europie (Dolina Wachau). To właśnie dżem morelowy wypełnia to łatwe w przygotowaniu ciasto. Ciasto zawiera również mak, który także jest przynależny temu regionowi Austrii. To ciasto to fantastyczny przykład, jak można i należy wykorzystywać zasoby regionalne w naszej kuchni.

Składniki na tort

8 wiejskich jajek (60 gr. każde)
150 gramów cukru
150 gramów miękkiego masła
200 gramów mąki pszennej
150 gramów maku mielonego
1 opak. proszku do pieczenia (16 gr.)
1 opak. cukru waniliowego
Masło i mąka do smarowania formy
Dżem morelowy do nadzienia, opcjonalnie domowa galaretka morelowa

Składniki na polewę czekoladową

200 gramów czekolady (70% kakao)
20 gramów masła
50 gramów rozpuszczonej białej czekolady

Przepis na tort makowy

Oddziel żółtka od białek. Mieszaj żółtka z cukrem, aż się spienią i powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki ciasta.

Następnie ubij białka jajek na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w ciasto. Wlej uzyskaną masę do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Przygotuj galaretkę morelową. W tym celu w zimnej wodzie rozpuścić 5 płatków żelatyny (ok. 5 minut).

Podczas gdy żelatyna się moczy zmiksuj 300 ml rostera morelowego, mocno podgrzej, zdejmij z palnika i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj całość i zostaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu nieco ostygnąć. Następnie wyjmij je z formy i pozostaw aby całkowicie ostygło. Gdy ciasto jest wystudzone przekrój je poziomo w jednym lub dwóch miejscach, posmaruj je dżemem morelowym lub tężejącą galaretką morelową i ponownie złóż ciasto w całość.

Aby uzyskać glazurę, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z masłem. Polewą polej ciasto i szybko rozprowadź na brzegach. Teraz przygotuj lejek z papieru do pieczenia, a następnie wlej doń białą czekoladę i udekoruj ciasto według uznania.


Wypróbuj również <<przepis na grostl>> tyrolskie jadło na zimę. A jeśli wolisz posiłek bez mięsa wtedy wybierz <<przepis na spanakopitę>> czyli grecki placek ze szpinakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *