Tortilla z kurczakiem gotowanym

Tortilla z ugotowanym wcześniej kurczakiem z dodatkiem cebuli i czerwonej fasolki, a następnie zawinięta ze startym serem i kolendrą.

Tortilla z kurczakiem to fantastyczne danie, które najlepiej jest przygotować, gdy w zanadrzu masz już ugotowanego kurczaka. Jeśli tak jest to przygotowanie tego dania jest łatwe i szybkie. Możesz jednak po prostu ugotować rosół na niedzielę, a na drugi dzień obiadem może być właśnie tortilla z kurczakiem z tegoż rosołu. Zastosowanie gotowanego mięsa z kurczaka znakomicie podnosi walory smakowe tego dania zwłaszcza, gdy to mięso doprawisz swoją ulubioną mieszanką przypraw meksykańskich.

Składniki

kurczak wiejski lub jego elementy;
jarzyna do rosołu;
1 opakowanie tortilli;
200 gramów żółtego sera;
mała puszka czerwonej fasolki;
mieszanka przypraw kuchni meksykańskiej;
sos TACO;
czerwona cebula;
pęczek świeżej kolendry;
limonka;
sól, pieprz;

Przepis na tortilla z kurczakiem

Kurczaka podziel na części, umyj, przełóż do garnka, dodaj jarzynę i gotuj rosół. Podczas gdy rosół się gotuje przygotuj pozostałe składniki. Dobrze rozpiekający się ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, fasolkę wyjmij z puszki i przepłucz pod bieżącą wodą. Do mięsa potrzebny będzie sos pomidorowy z dodatkami. Użyłem sosu TACO kupionego w jednym ze znanych sklepów. Skład bardzo przyzwoity, w dodatku doprawiony na meksykańską modłę.

Gdy rosół jest gotowy wyjmij z niego kurczaka, przestudź lekko i oddziel mięso od kości. Mięso dobrze posiekaj.

Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i przesmaż cebulę. Wrzuć teraz na patelnię posiekane mięso, wlej sos i dopraw ulubioną mieszanką przypraw kuchni meksykańskiej. Jeśli trzeba dodaj sól i pieprz. Dorzuć czerwoną fasolkę, wciśnij sok z limonki i w razie potrzeby wlej nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy. Farsz jest gotowy, gdy całość osiągnie właściwą temperaturę.

Opłucz pęczek kolendry i oddziel listki od łodyg. Listki posiekaj grubo. Przygotuj tortille (czyt. tortije). Wrzuć każdą z nich na nagrzaną patelnię bez tłuszczu i ogrzewaj po 30 sekund z każdej strony, aż będą ciepłe i zmiękną. Na tak przygotowane tortille nakładaj kolejno trochę startego sera, 2 łyżki farszu mięsnego, nieco posiekanych listków świeżej kolendry i ponownie ser.

Tortilla z kurczakiem propozycja podania

Zawijaj tortille, jak naleśniki lub w dowolny inny sposób. Podgrzewaj na patelni bez tłuszczu, aż ser w środku rozpuści się, a tortille zrumienią. Gotowe tortille przekrój na połowę i podawaj od razu. To pełne smaku, sycące, świetne danie, które pokocha każdy amator nie tylko kuchni meksykańskiej.


Wypróbuj również pyszny <<przepis na enchiladę z kurczaka>> super smaczne danie z Meksyku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *