Tosty z krewetkami po szwedzku

Tosty z krewetkami to kromki chleba tostowego obłożone krótko smażonymi krewetkami podanymi w sosie jogurtowo majonezowym i posypanymi świeżym koperkiem.

Tosty z krewetkami to kromki chleba tostowego obłożone krótko smażonymi krewetkami podanymi w sosie jogurtowo majonezowym i posypanymi świeżym koperkiem. Ja wiem, że najbardziej pożądaną i uwielbianą wersją tostów na całym świecie są tosty z serem szynką, ale uwierz, że czasem warto choćby na odmianę zjeść tosty z innymi dodatkami. W mojej wersji oprócz krewetek smak buduje sos, który przygotowałem na bazie gęstego pysznego jogurtu greckiego, majonezu, świeżego koperku i soku z cytryny. Całość smakuje naprawdę wybornie.

Składniki

3 kromki chleba tostowego
4 duże krewetki argentyńskie
jogurt grecki
majonez
świeży koperek
cytryna
sól, pieprz

Przepis na tosty z krewetkami

Krewetki obierz z pancerzyków i głów, wyciągnij przewód pokarmowy i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Umaż krewetki krótko na oliwie soląc je odrobinę. Pamiętaj, aby nie smażyć krewetek zbyt długo, bo będą twarde, suche i w sumie niejadalne. Przesmażone krewetki odłóż na bok, aby nieco przestygły.

Przygotuj sos do krewetek

Podczas gdy krewetki stygną przygotuj sos. W tym celu do miski włóż 2 łyżki majonezu i 1 lub 2 łyżki jogurtu greckiego, dodaj posiekany koperek i sok z cytryny według uznania do smaku, na początek 2 łyżki. Pokrój krewetki, a następnie dodaj do sosu. Wymieszaj sos z krewetkami, a na koniec dodaj także posiekany koperek i/lub sok z cytryny w razie potrzeby.

Przygotuj tosty

Tostu włóż do opiekacza i zapiekaj przez odpowiedni czas, aby stały się chrupiące. Uważaj, aby Twoje tosty nie przypaliły się, bo spalenizna całkowicie zabije smak delikatnych krewetek. Tosty przypalone nadają się tylko i wyłącznie do kosza!

Konstruujemy tosty z krewetkami

Na każdy z opieczonych tostów nałóż po liściu sałaty. Na sałacie rozłóż  krewetki wymieszane w sosie koperkowym. Całość posyp świeżo posiekanym koperkiem, a na wierzch możesz nałożyć nieco kawioru. Oczywiści nie musi to być ikra z jesiotra. Kawior z pstrąga też da radę.


Wypróbuj tartinki bankietowe z krewetkami. Prosto i pysznie. A może zainteresuje Cię również ciekawy przepis na pieczone bataty z tuńczykiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *