Tosty z łososiem i awokado

Tosty posmarowane serkiem i obłożone wędzonym łososiem z dodatkiem awokado i listkami kolendry.

Tosty z łososiem i awokado to kolejna szybka propozycja dla amatorów pysznego i zdrowego jedzenia. Takie tosty można wciągnąć zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy brunch. Nie pogardziłbym nimi również na kolację. Ważne, aby jeść go zaraz po  przygotowaniu. Pamiętać należy również, aby łososia wyjąć z lodówki na minimum 30 minut przed jego spożyciem. W przeciwnym wypadku nawet nie poczujesz jego charakterystycznego smaku, a tosty będą mdłe.

Składniki

2 kromki chleba tostowego z mąki pełnoziarnistej z ziarnami
kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
awokado
serek wiejski lub typu cottage
cytryna
listki świeżej kolendry
pieprz

Przepis na tosty z łososiem

Chleb opiekaj w tosterze, aż kromki staną się fajnie chrupkie. Awokado (powinno być miękkie, ale nie zbyt miękkie) wyjmij ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Twaróg najlepszy będzie albo cottage, albo w formie serka wiejskiego. W tym drugim przypadku należy należy go dobrze odsączyć ze śmietanki.

Tostowane kromki chleba obłóż serkiem według uznania. Na kromki z serkiem nałóż plasterki łososia wędzonego na zimno. Całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Na koniec nałóż na chleb plasterki awokado. Im więcej tym lepiej, byle nie spadały z kanapki. Całość posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tosty podawaj od razu po przygotowaniu ozdobione całkiem sporą ilością listków świeżej kolendry do smaku.


Przygotuj łatwo rewelacyjny <<dżem figowy z pomarańczami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *