Tosty z łososiem i awokado to kolejna szybka propozycja dla amatorów pysznego i zdrowego jedzenia. Takie tosty można wciągnąć zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy brunch. Nie pogardziłbym nimi również na kolację. Ważne, aby tosty te jeść zaraz po przygotowaniu. Pamiętać należy również, aby łososia wyjąć z lodówki na minimum 30 minut przed jego spożyciem. W przeciwnym wypadku nawet nie poczujesz jego charakterystycznego smaku, a tosty będą mdłe.
Składniki
2 kromki chleba tostowego z mąki pełnoziarnistej z ziarnami
kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
awokado
serek wiejski lub typu cottage
cytryna
listki świeżej kolendry
pieprz
Przepis na tosty z łososiem
Przygotuj wszystkie składniki do tostów. Przede wszystkim łososia. Jak już wspomniałem łosoś użyty do tostów nie może być wyjęty prosto z lodówki, musi poleżeć w temperaturze pokojowej przynajmniej pół godziny. No i oczywiście kluczowa sprawa w przypadku łososia: musi być jak najświeższy i jak najwyższej jakości. Jeśli twój posiłek ma smakować wybornie składniki do jego przygotowania muszą być jak najwyższej jakości. Tutaj nie ma drogi na skróty. Używając ryby gorszej jakości, np. tzw łososia sałatkowego ( czyli de facto ścinków z łososia), nie stworzysz dobrych tostów, których przecież łosoś jest kluczowym składnikiem.
Przygotuj również awokado (powinno być miękkie, ale nie zbyt miękkie). Obierz owoc ze skórki, usuń pestkę i pokrój go w cienkie plasterki. Twaróg do tostów najlepszy będzie albo cottage, albo w formie serka wiejskiego. W tym drugim przypadku należy należy go dobrze odsączyć ze śmietanki.
Przystępujemy do działania.
Chleb opiekaj w tosterze, aż kromki staną się fajnie chrupkie. Tostowane kromki chleba obłóż serkiem według uznania. Na kromki z serkiem nałóż plasterki łososia wędzonego na zimno. Całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Na koniec nałóż na chleb plasterki awokado. Im więcej tym lepiej, byle nie spadały z kanapki. Całość posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tosty podawaj od razu po przygotowaniu ozdobione całkiem sporą ilością listków świeżej kolendry do smaku.
Przygotuj łatwo rewelacyjny dżem figowy z pomarańczami. Smakować Ci będzie także kanapka z łososiem wędzonym z dodatkiem awokado i z jajkiem. Pycha!