Tradycyjne rolady śląskie

tradycyjne rolady śląskie czyli plastry wołowiny zawinięte razem ze słoniną, ogórkiem kiszonym i cebulą, a następnie duszone w sosie własnym

Rolady śląskie to obowiązkowe danie w każdą niedzielę w śląskich domach. W każdym szanującym się domu na Śląsku, tam gdzie tradycja wciąż jest kultywowana, to właśnie rolady śląskie są absolutnym numerem jeden. Do rolad obowiązkowo podaje się kluski śląskie białe, albo kudłate (szare). Modro kapusta, ewentualnie buraczki zasmażane to z kolei konieczny dodatek do takiego obiadu. I nie wiem, jak Tobie, ale mnie taki obiad pasuje. Rolady śląskie są naprawdę pyszne, nie zapominaj o nich. Tradycja zobowiązuje, nawet jeżeli nie mieszkasz na Śląsku.

Składniki

3 plastry wołowiny (najlepsza zrazówka);
2-3 domowe ogórki kiszone;
wędzona słonina;
2 duże cebule;
gęsi smalec;
musztarda;
gęsta, kwaśna śmietana;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Przepis na rolady śląskie

Cebulę obierz i pokrój w piórka, słoninę pokrój w słupki. Ogórki kiszone możesz obrać ze skórki lub pozostawić nieobrane. Przekrój je wzdłuż na ćwiartki. Jeżeli ogórki są duże otrzymane ćwiartki przekrój jeszcze wzdłuż na połowę.

Platy mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem tak, aby były jak najcieńsze. Oczywiście bez przesady. Nie może to być „grubość” szynki parmeńskiej. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Każdy płat mięsa posmaruj musztardą, nie powinno jej być za dużo, aby nie wypłynęła podczas obróbki cieplnej mięsa. Jeden z końców mięsa pozostaw czysty, aby rolady łatwiej było „skleić”. Na dolną część każdego z płatów mięsa nałóż ogórki, słoninę oraz piórka cebuli, ilość po uważaniu ale tak, aby dało się zwinąć faszerowane mięso w rolady. Zwijaj rolady śląskie dość ściśle, a następnie obwiąż je białą nicią lub sznurkiem kuchennym.

Porada-> boki rolad dobrze jest zawinąć do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas smażenia i duszenia mięsa

Na patelni rozgrzej smalec gęsi lub wieprzowy. To oczywiście najlepsza opcja, jeśli jednak wolisz przesmaż mięso na oleju. Wiedz jednak, że smalec nada potrawie niewiarygodnego smaku. Zwłaszcza smalec gęsi. Na rozgrzany smalec połóż rolady śląskie. Smaż je ze wszystkich stron na mocnym ogniu przez kilka minut, aż ładnie się zrumienią.

Nie używaj w przypadku smażenia rolad patelni z powłoką teflonową, bo mięso się nie zrumieni, jak należy. Użycie patelni gastronomicznej bez żadnych zbędnych powłok nadaje sens roladom. Na patelni tworzy się tzw. smaczek, który gwarantuje ciemny kolor i pyszny smak sosu do rolad.

Gdy rolady są już ładnie zrumienione wrzuć na patelnię cebulę pokrojoną w piórka. Smaż razem kilka minut, a następnie wyjmij z patelni rolady i przełóż je do rondelka. Zrumień cebulę tak, aby nawet lekko się przypaliła. Nie bój się, nie będzie gorzka, za to sos do rolad będzie wyśmienity. Następnie wlej na patelnię szklankę gorącej wody i zeskrob cały „smaczek” z patelni. Tak, aby na patelni powstała jednolita masa.

Porada-> tzw. smaczek z patelni to warunek niezbędny, aby Twoje rolady śląskie smakowały, jak należy

Przelej zawartość patelni do rondelka, w którym spoczywają przesmażone chwilę wcześniej rolady śląskie. Dolej gorącej wody tyle, aby mięso miało się w czym dusić. Wody nie powinno być za dużo, bo sos straci smak. Za mało wody z kolei to za mało sosu. A sos pieczeniowy do rolad stanowi bardzo, bardzo ważny dodatek. Będą przecież kluski śląskie na talerzu, pamiętasz? Wrzuć do rondelka listek laurowy, nieco pieprzu, przykryj go pokrywką i duś na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa. To wołowina, więc mięso dusić się będzie nawet 2 godziny. Gdy rolady śląskie są miękkie wyłóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, bierzemy się teraz za zrobienie sosu.

Ugotowany sos przecedź przez sito do garnka, a stałe składniki, które znalazły się na sitku dobrze przetrzyj. Przetarty sos powinien mieć piękny, ciemnobrązowy kolor. Dopraw go solą i pieprzem do smaku. Odrobina gęstej, kwaśnej śmietany to coś, co uatrakcyjni smak sosu. Pamiętaj jednak, że mówimy o naprawdę niewielkiej ilości śmietany, aby nie zmieniła smaku ani też pięknego, ciemnego koloru sosu. Rolą śmietany jest po prostu wzmocnić smak.

Rolady śląskie sposób podania

Z rolad zdejmij sznurki i włóż je do rondelka z sosem. Polej nim mięso, przykryj rondelek i pozostaw na kilka minut. Podawaj z wielkim namaszczeniem z dodatkiem klusek śląskich i modrej kapusty. Całość polej obficie ciemnym, pieczeniowym sosem.


Dowiedz się <<jak zrobić kluski śląskie>>. Takie prawdziwe, oryginalne. A jeśli masz nieco inne smaki, to wypróbuj fenomenalny <<przepis na wieprzowinę z selerem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *