Tradycyjny żur staropolski

Staropolski zawiesisty żur na bazie wywaru z wędzonych żeberek lub kości przygotowany na dobrym zakwasie to zacna i sycąca zupa.

Żur staropolski, ale taki prawdziwy, dobry, powinien być zawiesisty i odpowiednio kwaśny. Oczywiście to zakwas decyduje o powodzeniu całości. Nie należy jednak zapominać o wysokiej jakości „wsadzie”, czyli tym, na czym gotuje się wywar na żur. Najlepsze moim zdaniem jest połączenie surowych, wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych oraz białej surowej kiełbasy. Żur staropolski można podawać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy jak drzewiej bywało okraszony skwarkami. Co kto lubi.

Składniki

500 gramów wędzonych kości wieprzowych lub wędzonych żeberek wieprzowych;
200 gramów białej, surowej kiełbasy;
500 ml jak najlepszego zakwasu na żur;
3 większe ziemniaki;
przynajmniej 5 ząbków czosnku;
4 kulki ziela angielskiego;
1 liść laurowy;
1 łyżka suszonego majeranku;
gęsta, kwaśna śmietana (opcja);
sól, pieprz;

Przepis na żur staropolski

Wędzone kości wieprzowe lub wędzone, surowe żeberka wieprzowe dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Następnie przygotuj niezbędne przyprawy, aby wywar był aromatyczny i po prostu pyszny. U mnie to 3 do 5 ząbków czosnku (jak dla mnie im więcej, tym lepiej), 4 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, kilkanaście ziarenek pieprzu. Gdy wywar z kośćmi lub żeberkami zagotuje się dodaj przyprawy. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj około 45 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie do garnka dołóż około 200 gramów białej, surowej kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej np. czosnkiem niedźwiedzim) i gotuj kolejne 30 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w drobną kostkę 3 większe ziemniaki, a następnie je ugotuj w oddzielnym garnku.

Gdy wywar mięsny będzie gotowy, a żeberka i kiełbasa miękkie, wyjmij je i pozostaw aby nieco przestygły. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój drobno. Również kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Chociaż to od ciebie zależy czy pokroisz w drobną, czy większą kostkę.

Żur staropolski sposób podania

Wywar przecedź, a następnie wlej do niego 500 ml jak najlepszego zakwasu (zobacz <<przepis na zakwas na żur>>). Ilość użytego przez Ciebie zakwasu zależy od jego kwaśności oraz Twoich upodobań. Pamiętaj jednak, że żur staropolski musi być dość kwaśny. Dopraw żur staropolski solą i pieprzem (jeśli potrzeba) oraz łyżką suszonego majeranku. Gotuj chwilkę na wolnym ogniu.

Do żuru wrzuć mięso, kiełbasę i ugotowane ziemniaki. Opcjonalnie zahartuj jedną chochelką zupy łyżkę kwaśnej 18 % śmietany i wlej ją do zupy. Podawaj z ziemniakami oraz gotowanym jajkiem, ewentualnie okraszony skwarkami.


Dowiedz się, <<skąd pochodzi żur>> i w jakim regionie kraju został po raz pierwszy podany.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *