Tuńczyk z makaronem w pomidorach z oliwkami

Tuńczyk z makaronem w pikantnym sosie pomidorowym z wyraźną nutą smakową kaparów i anchois.

Tuńczyk z makaronem to świetne danie. To nic innego, jak makaron w lekko pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem tuńczyka w oliwie, z dość wyraźną nutą smakową kaparów i anchois. Po prostu smak i zapach morza na talerzu. W oryginale takie włoskie „primo piatto” nazywa się „tagliatelle al tonno”, ja jednak oryginału tutaj nie powielam, chociaż mój przepis jest bardzo do niego zbliżony. Moja wersja zachwyci wszystkich, którzy lubią zdecydowane smaki.

Składniki

400 gramów makaronu tagliatelle lub innego;
około 100 gramów tuńczyka w oliwie;
1-2 ząbki czosnku;
puszka pomidorów bez skóry lub domowego sosu pomidorowego;
6 filecików anchois w oliwie;
natka pietruszki;
płatki ostrego chili;
mały kieliszek białego wina;
2 łyżki kaparów;
kilka czarnych oliwek;
1 łyżeczka cukru;

Tuńczyk z makaronem przepis

Posiekaj drobno fileciki anchois. Zamiast filetów możesz użyć pasty sardelowej, jeśli akurat taką dysponujesz. Umyj natkę pietruszki. Tuńczyka odsącz z oliwy, czosnek posiekaj drobno, oliwki pokrój w kawałeczki. Kapary wyjmij i odsącz z zalewy. Jeśli chcesz możesz je posiekać, ale nie jest to konieczne, ponieważ i tak rozpadną się podczas smażenia. Makaron ugotuj w dobrze osolonym osolonym wrzątku.

Podczas gdy makaron się gotuje na średnio rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy z tuńczyka i wrzuć kapary. Smaż je 2 minuty ciągle mieszając (uwaga, będzie pryskać). Następnie dorzuć posiekany czosnek i anchois. Smaż około 1 minuty. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży, bo składniki się przypalą.

Wlej nieduży kieliszek białego wina (około 100 ml), dodaj 1 łyżeczkę cukru, a także płatki chilli. Zamieszaj i duś około 5 minut, aż płyn w większości odparuje. Następnie dodaj odsączonego z oliwy i drobno posiekanego tuńczyka, sos pomidorowy lub pomidory z puszki, połowę natki pietruszki oraz posiekane oliwki.

Zamieszaj i duś wszystko na bardzo wolnym ogniu kilka minut mieszając sos od czasu do czasu. Gdy sos jest gotowy pewnie będzie zbyt gęsty, dolej zatem według potrzeby trochę wody z gotowania makaronu (50-100 ml, jeśli zajdzie taka potrzeba). Składniki sosu są bardzo wyraziste w smaku, więc odrobina wody im „nie zaszkodzi”. Zamieszaj, duś jeszcze minutę. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem, a na koniec dodaj drugą połowę natki pietruszki. Wymieszaj.


Wypróbuj także przepis na tramezzini z tuńczykiem pyszną kanapkę z Włoch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *