Tuńczykowa pasta do chleba z masłem i kaparami

Tuńczykowa pasta do chleba przyrządzona ze zmiksowanego tuńczyka z dodatkiem masła, kaparów i soku z cytryny.

Tuńczykowa pasta do chleba rodem z Chorwacji, na którą przepis przedstawiam poniżej jest żywym dowodem na uniwersalność kuchni europejskich. Niemcy mają swoją obazdę, Austriacy choćby liptauera, my smalec ze skwarkami i twarożek, a Hiszpanie tapenadę. Wymieniać tak można znacznie więcej, a wszystko skupia się i tak na jednym, czyli na świeżym pieczywie, z którym owe pasty podaje się najczęściej. W Chorwacji taką klasyczną pastą do pieczywa jest właśnie pasta tuńczykowa. Zmiksowana idealnie z dodatkami i podana na świeżym chlebie smakuje absolutnie wybornie. Działa jak dobry aperitif, czyli zaostrza apetyt i wyostrza zmysły.

Składniki

200 gramów tuńczyka w oliwie (2 puszki)
masło
łyżka kaparów
cytryna
sól, pieprz

Tuńczykowa pasta do chleba przepis

Odsącz tuńczyka z oliwy. Oliwa nie będzie nam potrzebna w tym daniu więc odlej ją do miseczki, aby wykorzystać np. do dania <<makaron razowy z tuńczykiem>>. Odsączonego tuńczyka przełóż do dużej miski i rozdrobnij go widelcem. Następnie dodaj sporą łyżkę miękkiego masła. Kapary odsącz z zalewy na ręczniku papierowym i dodaj do tuńczyka. Wciśnij do miski ze składnikami sok z połowy cytryny. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Z solą bądź ostrożny.

Widelcem porządnie zagnieć całość. Jeśli już na tym etapie uznasz, że jest zbyt mało masła dodaj go odrobinę. To samo tyczy się kaparów i soku z cytryny. Ręcznym mikserem (blender) zmiksuj bardzo dokładnie wszystkie składniki aby uzyskać gładką pastę. Gdy pasta ma już właściwą konsystencję, czyli jest idealnie gładka spróbuj ją i dopraw ostatecznie jeżeli potrzeba. A jak smakować powinna ta pasta z tuńczyka? Tak, abyś Ty był zadowolony.

Tuńczykowa pasta do chleba propozycja podania

Podawaj ze świeżym pieczywem i koniecznie w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, że pasta zawiera masło, więc podanie jej prosto z lodówki mija się z celem. Ta fenomenalna tuńczykowa pasta do chleba musi mieć temperaturę pokojową, aby idealnie dało się rozsmakować ją na świeżym pieczywie.


Wypróbuj fenomenalny przepis na pita lepinja płaski chleb przygotowany na sposób bałkański. Przekonaj się, dlaczego w piątek będzie awanturka.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *