Uszka z grzybami to świetny dodatek do czerwonego barszczu. Zwłaszcza do postnego czerwonego barszczu na Wigilię. A ponieważ Wigilia Bożego Narodzenia to nie czas na eksperymenty, dlatego moje uszka z grzybami są bardzo klasyczne. Ale kto powiedział, że klasyka musi być nudna? Wypróbuj mój przepis na świąteczne pierożki, czyli uszka z grzybami i delektuj się ich smakiem. Jak zrobić doskonały barszcz wigilijny (którym możecie zajadać się również przy innych okazjach) dowiesz się z linku poniżej. Zachęcam do wypróbowania zarówno barszczu, jak i uszek.
Składniki
400 gramów mąki pszennej;
2 łyżki oliwy z oliwek;
pół łyżeczki soli;
1 jajko;
50 gramów suszonych podgrzybków;
nieduża cebula;
1 bułka kajzerka;
łyżeczka bułki tartej;
szklanka mleka;
masło;
sól, pieprz;
Przepis na uszka z grzybami
Około 50 gramów suszonych grzybów (ja używam podrzybków) zalej wrzącą wodą. Mocz grzyby minimum 2 godziny, a następnie gotuj je przez około 30 minut (w wodzie, w której się moczyły) do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Odcedź grzyby i pozostaw do przestygnięcia. Powstały wywar grzybowy zachowaj (możesz zamrozić), aby dodać go do zupy grzybowej lub barszczu wigilijnego.
Przestudzone grzyby zmiel w maszynce. Pokrój również w drobną kostkę małą cebulę. Do zmielonych grzybów dodaj 1⁄4 kajzerki przepuszczonej przez maszynkę (aby zebrała resztkę grzybów) i tyleż samo namoczonej w mleku (dobrze odciśnij!) świeżej kajzerki. Cebulę zrumień na maśle i przełóż do miski z grzybami. Dodaj sól, sporo pieprzu i dobrze wymieszaj.
Jeżeli masa jest zbyt rzadka (bo nie odciskamy grzybów po wyjęciu z wywaru) dodaj 1 łyżeczkę bułki tartej. Dopraw ostatecznie do smaku. Farsz wymieszaj i odstaw. Dobrym rozwiązaniem (który zwykle stosuję) jest przygotowanie farszu dzień wcześniej i przechowanie go przez noc w misce przykrytą folią spożywczą. Dzięki temu farsz „przegryza się” przez noc i nabiera świetnego smaku.
Porada-> dodanie bułki tartej to opcja. Jeżeli nie ma potrzeby po prostu nie dodawaj jej.
Przygotuj ciasto. Wsyp na blat 400 gramów mąki pszennej, dodaj 1 żółtko, trochę soli, a także 2 łyżki dobrej oliwy extra vergine. „Przesiekaj” mąkę ze składnikami nożem, aby się połączyły. Następnie wlej szklankę gorącej wody, mieszaj i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby „odpoczęło”.
Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj kółka na uszka. Moja „miarka” miała 7 cm średnicy. Na każdy krążek nakładaj farsz grzybowy i sklejaj uszka. Najpierw złóż krążek z farszem, jak pieroga, a następnie sklej oba jego końce. Z podanych ilości powinno wyjść około 50 sztuk uszek z grzybami.
Uszka z grzybami sposób podania
Gotuj na wolnym ogniu w osolonej wodzie 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podawaj z barszczem czerwonym.
Przekonaj się jak zrobić pyszny barszcz czerwony na Wigilię.