Warzywa duszone w sosie pomidorowym z Krety

Warzywa w postaci ziemniaków, fasolki szparagowej i bobu duszone z cebulą i czosnkiem w sosie pomidorowym.

Warzywa duszone w sosie pomidorowym nie jawią się jako coś nadzwyczajnego. Ba, szczególnie mięsożerców zapewne nie zachęcą do ich przyrządzenia. Niesłusznie. Ta kolejna potrawa z kuchni Krety to fantastyczny obiad dla wegan, ale także doskonały dodatek właśnie do mięsiw. Kreteńczycy ten typu dania nazywają tłustymi (λαδερά, ladera), bowiem warzywa skąpane są w sporej ilości oliwy. Oliwa jest składnikiem wszystkich dań kreteńskich, nie tylko nadaje potrawom smaku, ale także syci. To dzięki oliwie Kreteńczycy żyją w zdrowiu długo i szczęśliwie. Zwłaszcza, gdy łączą oliwę z warzywami, tak jak w tym przepisie.

Składniki

300 gramów zielonej fasolki szparagowej
100 gramów świeżego bobu
2 ziemniaki
2 spore pomidory
duża cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przepis na warzywa duszone w sosie pomidorowym

Przygotuj świeży bób. Pamiętaj, że podane przeze mnie ilości warzyw w przepisie są orientacyjne. Twoja kuchnia, Twój wybór, to Ty decydujesz ile i co jesz. Fasolkę szparagową oczyść i pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Włóż fasolkę razem z bobem na durszlak. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na połowę, albo na ćwiartki jeśli są naprawdę duże. Obierz cebulę i pokrój w grube kawałki. Następnie obierz czosnek i grubo go przesiekaj. Pomidory zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Do dużego garnka z wysokimi brzegami wlej sporo oliwy. Tyle, aby zakryła całe dno. Oliwa to źródło zdrowia, ale i sytości. Ale przede wszystkim to wspaniałe źródło smaku każdego dania, w którym się pojawia. Gdy oliwa jest letnia wrzuć do niej pokrojoną cebulę, a następnie smaż ją na średnim ogniu aż się lekko zeszkli. Uważaj, aby jej nie przypalić. Następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż cebulę z czosnkiem 2 minuty, a następnie dodaj starte pomidory. Teraz smaż wszystko kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Do przesmażonej cebuli i czosnku wrzuć fasolkę, bób oraz ziemniaki. Wlej tyle gorącej wody, aby nawet nie przykryła warzyw. Przykryj garnek pokrywką i duś warzywa na wolnym ogniu godzinę.

Warzywa duszone w sosie pomidorowym sposób podania

Gdy warzywa duszone w sosie pomidorowym są miękkie dodaj sól i nieco świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Kawał dobrego jedzenia prosto z Krety! Podawaj jako osobne danie, jako dodatek do obiadu lub w dowolny sposób, np. z kromkami świeżego pieczywa. Cudowny smak warzyw w oliwie.


Poznaj również świetny przepis na mięso duszone z warzywami idealny mariaż smaków, sprawdzony i uwielbiany przepis. Smakować Ci będzie również kurczak w sosie imbirowym. Z kolendrą i pastą tahini. Mniam!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *