Warzywa faszerowane ryżem i świeżymi ziołami

Warzywa faszerowane, czyli zapiekane pomidory, cukinia i papryka wypełnione farszem z ryżu oraz aromatycznych świeżych ziół i sera.

Warzywa faszerowane , czyli gemista to bardzo popularne w Grecji danie. Danie aromatyczne od suszonego oregano i ziół w postaci natki pietruszki, mięty i koperku. Dobrze zrobiona gemista zasmakuje każdemu i przekonuje, że i bez mięsa można smacznie jadać. Gemistę najczęściej przyrządza się z pomidorów, papryki i małych cukinii. W tym zestawie warzyw najszybciej upiecze się pomidor, potem papryka, a na końcu okrągła cukinia. Dlatego właśnie lepiej jest użyć małych podłużnych cukinii, aby zrobiły się miękkie zanim pomidor i papryka rozpadną się podczas pieczenia. Pokrojone ziemniaki (które oczywiście nie są faszerowane) spełniają rolę wypełnienia blachy (są układane pomiędzy pozostałymi warzywami) tak, aby faszerowane warzywa pozostały stabilne podczas pieczenia.

Składniki

200 gramów ryżu;
2 duże pomidory;
nieduża okrągła cukinia;
spora zielona papryka;
1 duża cebula;
świeża mięta;
natka pietruszki;
pęczek koperku;
kawałek fenkuła;
1 lub 2 ząbki czosnku;
suszone oregano;
garść startego twardego, mocnego w zapachu sera;
500 ml domowego sosu pomidorowego;
2 duże ziemniaki;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na warzywa faszerowane

Bazą tego dania są dwa duże pomidory, 1 nieduża okrągła cukinia, 1 spora zielona papryka (dowiedz się jak faszerowane warzywa zwane gemista przygotowują Grecy).

Na początek umyj i osusz warzywa, a następnie odetnij z nich końcówki („czapeczki”). Z pomidorów wydrąż środek (zachowaj go w misce), paprykę oczyść w środku, cukinię wydrąż (środek nie będzie potrzebny).

Zetrzyj na grubych oczkach tarki niedużą marchewkę, a także połowę zwykłej cukinii. Posiekaj drobno w kosteczkę dużą cebulę. Przygotuj i posiekaj drobno po garści świeżej mięty, natki pietruszki i koperku. Ja dodałem jeszcze nieco posiekanego w kosteczkę fenkuła. Środki z pomidorów zmiksuj w malakserze.

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i fenkuł. Następnie dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Smaż wszystko jeszcze minutę. Następnie na patelnię wsyp 200 gramów ryżu, wlej zmiksowaną masę pomidorową i pół szklanki wrzącej wody. Gotuj ryż na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gdy ryż nieco zmięknie dodaj posiekane zioła i 2 łyżeczki suszonego oregano. Duś całość kilka minut, w razie potrzeby podlej odrobiną wody. Dodaj startą cukinię i marchew i duś wszystko 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj garść startego, mocnego w zapachu sera (ja użyłem greckiej graviery, ale możesz użyć np. polskiego bursztyna). Wymieszaj farsz, w razie potrzeby dopraw oregano, solą i pieprzem.

Wydrążone warzywa wypełnij farszem.

Warzywa faszerowane pieczemy i zajadamy ze smakiem

Warzywa faszerowane ułóż „na stojąco” w naczyniu żaroodpornym, a następnie przykryj je „czapeczkami”. Wlej pomiędzy warzywa 500 ml sosu pomidorowego (przepis na przecier pomidorowy). Całość skrop oliwą, posyp suszonym oregano, pomiędzy warzywa włóż pokrojone na kawałki 2 ziemniaki. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 do 30 minut, aby warzywa faszerowane przypiekły się  z wierzchu i stały się miękkie.

Danie najlepiej smakuje podane na wspólnym stole w naczyniu, w którym się piekło. Wymagany jest także jogurt grecki, z którym to dania jada się w Grecji. Do biesiady potrzeba oczywiście również sporo czerwonego wina, tak właśnie jada się gemistę na Krecie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *