Warzywa faszerowane ryżem i ziołami

Warzywa faszerowane, czyli zapiekane pomidory, cukinia i papryka wypełnione farszem z ryżu oraz aromatycznych świeżych ziół i sera.

Krewetki z chorizo to raj smakowy dla amatorów krewetek. Jeżeli lubicie je to nie wyobrażam sobie, aby ta przystawka nie wywarła na Was piorunującego wrażenia. Mieszają się w niej moje ulubione smaki i aromaty czosnku, pikantnego, mocno paprykowego chorizo i kolendry. Czy trzeba zachęcać Was dłużej do wypróbowania tej przystawki? Do tego dania najlepiej użyć mocno pikantnej kiełbasy. Jeżeli użyjesz łagodnej koniecznym stanie się dodanie na patelnię wraz z czosnkiem połowy łyżeczki suszonych płatków chili. Pamiętaj jednak, aby nie było „zbyt ostro” na talerzu. Tu smak ma być zrównoważony.

Składniki

200 gramów ryżu;
2 duże pomidory;
nieduża okrągła cukinia;
spora zielona papryka;
1 duża cebula;
świeża mięta;
natka pietruszki;
pęczek koperku;
kawałek fenkuła;
1-2 ząbki czosnku;
suszone oregano;
garść startego twardego, mocnego w zapachu sera;
500 ml domowego sosu pomidorowego;
2 duże ziemniaki;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na warzywa faszerowane

Bazą tego dania są dwa duże pomidory, 1 nieduża okrągła cukinia, 1 spora zielona papryka.

Na początek umyj i osusz warzywa, a następnie odetnij z nich końcówki („czapeczki”). Z pomidorów wydrąż środek (zachowaj go w misce), paprykę oczyść w środku, cukinię wydrąż (środek nie będzie potrzebny).

Zetrzyj na grubych oczkach tarki niedużą marchewkę, a także połowę zwykłej cukinii. Posiekaj drobno w kosteczkę dużą cebulę. Przygotuj i posiekaj drobno po garści świeżej mięty, natki pietruszki i koperku. Ja dodałem jeszcze nieco posiekanego w kosteczkę fenkuła. Środki z pomidorów zmiksuj w malakserze.

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i fenkuł. Następnie dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Smaż wszystko jeszcze minutę. Następnie na patelnię wsyp 200 gramów ryżu, wlej zmiksowaną masę pomidorową i pół szklanki wrzącej wody. Gotuj ryż na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gdy ryż nieco zmięknie dodaj posiekane zioła i 2 łyżeczki suszonego oregano. Duś całość kilka minut, w razie potrzeby podlej odrobiną wody. Dodaj startą cukinię i marchew i duś wszystko 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj garść startego, mocnego w zapachu sera (ja użyłem greckiej graviery, ale możesz użyć np. polskiego bursztyna). Wymieszaj farsz, w razie potrzeby dopraw oregano, solą i pieprzem.

Wydrążone warzywa wypełnij farszem.

Warzywa faszerowane pieczemy i zajadamy ze smakiem

Warzywa faszerowane ułóż „na stojąco” w naczyniu żaroodpornym, a następnie przykryj je „czapeczkami”. Wlej pomiędzy warzywa 500 ml sosu pomidorowego (<<przepis na przecier pomidorowy>>). Całość skrop oliwą, posyp suszonym oregano, pomiędzy warzywa włóż pokrojone na kawałki 2 ziemniaki. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20-30 minut, aby warzywa faszerowane przypiekły się  z wierzchu i stały się miękkie.

Danie najlepiej smakuje podane na wspólnym stole w naczyniu, w którym się piekło. Do biesiady potrzeba oczywiście sporo czerwonego wina, tak właśnie jada się gemistę na Krecie.

Rekomendowane przepisy