Warzywa gotowane podane po kreteńsku z oliwą

Gotowane warzywa czyli cykoria, cukinia i por podane z jajkiem sadzonym i w całości polane oliwą i sokiem z cytryny.

Warzywa gotowane są u nas średnio popularne. Może marchewka z groszkiem, może kapusta, ale generalnie wolimy albo surówki, albo warzywa z grilla lub pieczone. Jeśli nawet gotujemy warzywa, to musimy je koniecznie zalać albo jakimiś sosami albo czymś, co nada smaku warzywom (np. bułka tarta na maśle do kalafiora). Warzywa tymczasem mają swój smak i zapewniam, że wystarczy odstawić na kilka pożywienie z dużą zawartością chemii i nadmiarem soli, by się o tym przekonać. Jeżeli jadają tak na Krecie, a ich dieta uważana jest za najzdrowszą na świecie to każdy może. Oto jeden z przykładów na takie danie.

Składniki

pęczek cykorii kolczastej lub liści szpinaku;
1 cukinia;
1 por;
czosnek;
cytryna;
oliwa extra vergine;
2 duże wiejskie jajka;
sól, pieprz;

Przepis na warzywa gotowane

Cykorii kolczastej pewnie nie dostaniesz, więc możesz użyć liści szpinaku lub zwykłej cykorii. Por najlepiej, żeby miał jak najdłuższą jasnozieloną część. Jest najsmaczniejsza, a niestety nasze pory zwykle mają głównie tę najbardziej ostrą w smaku, białą część, a potem od razu ciemnozielone liście, które nie nadają się do jedzenia. Cukinia im młodsza, tym lepsza. W ogóle jest to danie wiosenne, na Krecie wiosna i dostatek warzyw zaczyna się właściwie już w marcu, u nas niestety trzeba poczekać przynajmniej do maja.

Stamnagathi czyli symbol Krety

Stamnagathi, inaczej cykoria kolczasta to jedno z wielu bardzo popularnych na Krecie ziół. Wiosną jedzona jest wręcz nałogowo, co Kreteńczykom bardzo wychodzi na zdrowie. To interesujące z wyglądu zielsko o lekko gorzkawym smaku jest niewiarygodnie bogate w witaminy i minerały. Na Krecie zwykle dodaje się je do duszonego mięsa (kozina, jagnięcina), je na surowo w sałatkach lub gotuje i podaje na przykład, jak w tymże przepisie.

Stamnagathi najlepiej kupować na bazarach ulicznych bezpośrednio od rolników. Kilogram stamnagathi kosztuje nawet 4,5 Euro, ale potrzeba wielkiej reklamówki, aby ten kilogram zmieścić. Z cykorii odkrój korzonki i umyj ją pod bieżącą wodą. Obierz czosnek, umyj cukinię.

Cukinię pokrój w podłużne kawałki, podobnie pokrój pora (głównie jasnozieloną część) i umyj pod bieżącą wodą. Czosnek posiekaj grubo.

Zagotuj wodę i wsyp do niej łyżeczkę soli. Wrzuć czosnek, a następnie pora i cykorię. Na koniec wrzuć cukinię i gotuj warzywa około 10 minut. Podczas gdy warzywa się gotują Ty usmaż jajka na patelni (koniecznie na oliwie, ale niekoniecznie na tej extra vergine).

Porada-> oliwa z oliwek jak najbardziej nadaje się do smażenia

Nie używaj jednak do smażenia tej najlepszej (oliwa extra vergine) i pilnuj, by smażenie odbywało się w temperaturze poniżej 180 stopni Celsjusza.

Przełóż warzywa na talerz, wyłóż obok jajka sadzone. Całość polej oliwą extra vergine i skrop obficie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Smakują naprawdę ciekawie.


Spróbuj jak smakuje słynna dakos przekąska z Krety.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *