Warzywa pieczone w zimową porę

Sezonowe warzywa pokrojone na duże kawałki, a następnie skropione oliwą i pieczone z przyprawami.

Warzywa pieczone to potężna dawka witamin i dobrego smaku. O ile w lecie z dostępnością i różnorodnością warzyw nie ma najmniejszego problemu, o tyle w okresie zimowym ilość dostępnych warzyw jest mocno ograniczona. Ale gdy przyjrzeć się bliżej okaże się, że jest ich na tyle wystarczająco, aby przygotować pyszną ucztą warzywną. Postaram się to udowodnić. Warzywa wybierz takie, które lubisz, a przede wszystkim takie, które są w danej chwili dostępne. Staraj się wybierać warzywa sezonowe, bo te będą najlepsze w smaku. Warzywa krój na średniej wielkości kawałki. Te za małe za bardzo się spieką, za duże nie upieką się właściwie.

Składniki

marchewka;
pietruszka;
szalotka;
pomidorki koktajlowe;
ziemniaki;
brukselka;
żółta i zielona papryka;
czerwona papryka;
główka czosnku
oliwa z oliwek;
suszone przyprawy (np. cząber, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn);
sól, pieprz;

Przepis na warzywa pieczone

Na blachę do pieczenia wyłóż pokrojone warzywa. Po namyślę dodałem również żółtą i zieloną paprykę, czerwoną paprykę oraz główkę czosnku w postaci obranych, ale pozostawionych w całości ząbków czosnku. Warzywa posyp sporą ilością suszonych przypraw (cząber, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn itp). Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Na koniec polej warzywa dość sporą ilością jak najlepszej oliwy extra vergine. Dobrze wymieszaj wszystko, a na wierzch rozłóż obrane i pokrojone w nieduże kawałki buraki (buraki pieką się najdłużej, dlatego kawałki powinny być mniejsze, niż w przypadku innych warzyw). Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika, wymieszaj delikatnie i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut. Warzywa pieczone nie mogą być zbyt miękkie, 1 godzina pieczenia powinna wystarczyć, aby upiekły się tak, jak należy. Powinny być „al dente” i wspaniale chrupiące, pieczenie wydobywa z warzyw ich najlepsze smaki.

Warzywa pieczone sposób podania

Blachę z warzywami wyłóż na stół. Obok postaw dip koperkowy i (<<przepis na ziemniaki z łososiem >>). Pora zwołać współbiesiadników. Zajadajcie prosto z blachy lub serwujcie na talerzu razem z dipem koperkowym.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *