Wątróbka drobiowa smażona to prawdziwy rarytas, choć większość z Was zapewne skrzywi się na samą myśl o jej zjedzeniu. I ja miałem podobnie, ponieważ usmażona na różowo wątróbka nie jest szczytem moich uniesień kulinarnych. Podobnie zresztą jak ta usmażona „na twardo”. Unikałem więc jej, jak diabeł święconej wody. Do czasu, kiedy moja żona pokazała mi, że można przyrządzić ją tak, że smakuje wybornie. Mam więc dla przepis rodzinny, sprawdzony, dzięki któremu naprawdę polubisz smażoną wątróbkę drobiową. Taką z pyszną cebulką do tego.
Składniki
300 gramów wątróbki drobiowej
1-2 duże cebule
sól, pieprz
Wątróbka drobiowa smażona przepis
Zdobądź w jakikolwiek osób jak najlepszą jakościowo i jak najświeższą wątróbkę drobiową. Wątróbka musi być jędrna i mieć neutralny zapach. Winna być jak najmniej poszarpana i stosunkowo czysta (bez nadmiernej ilości zanieczyszczeń). Tak, oczywiście, że można taką dostać. Wszystko zależy od tego, kto wątróbkę przygotowuje do sprzedaży.
Jeśli „kurooprawca” traktuje ją po macoszemu to z pewnością będzie to po niej widać. Takiej wątróbce drobiowej mówię stanowcze NIE. Dobrym pomysłem jest np. zakupienie wątróbki EKO. Często jednak nie masz wpływu na to, jaką wątróbkę zakupisz, a w zasadzie jaka zostanie Ci zapakowana. Nie wiesz w związku z tym, ile będzie tzw. odpadów. Dlatego zawsze warto wziąć jej około 100 gramów więcej, aniżeli podpowiada apetyt.
Porada->Pamiętaj, aby dobrze oczyścić wątróbkę
Z wątróbki usuń żyłki, błonki i wszystko to, czego jeść nie chcesz. Idealnie, jeśli po takiej operacji każda z wątróbek pozostanie w swoim kształcie. Z tym niestety bywa różnie. Oczyszczone wątróbki umyj i osusz na ręcznikach papierowych. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie rozgrzej dość dobrze patelnię z niewielką ilością oleju i wrzuć wątróbkę drobiową.
Po około pół minucie skręć gaz pod patelnią i smaż nie niezbyt mocnym ogniu. Smaż wątróbkę 4-5 minut nie niezbyt mocnym ogniu obracając ją od czasu do czasu, aż zacznie się ładnie rumienić.
Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Przemieszaj całość i smaż kolejne 2-3 minuty na niezbyt mocnym ogniu. Ostatnim Twoim zadaniem będzie skonfrontowanie stopnia usmażenia wątróbki z oczekiwanym stopniem wysmażenia cebuli. Jeżeli wątróbka jest już prawie usmażona tak, jak tego oczekujesz (przekrój jedną, by przekonać się czy jest właściwie dla Ciebie usmażona) trzeba podkręcić gaz, by dosmażyć cebulę. Jeżeli wątróbka smażona jest gotowa, a cebula jeszcze nie zdejmij wątróbkę z patelni i dosmaż samą cebulę.
Porada-> całkowity czas smażenia wątróbki drobiowej (w zależności od jej wielkości i grubości) nie powinien przekroczyć 10 minut
Teraz nadeszła pora, aby twój smakołyk posolić i posypać pieprzem. Nigdy nie sól wątróbki przed końcem jej smażenia, bo nie zmięknie i będzie obrzydliwie twarda. Wyłącz gaz pod patelnią. Następnie wyłóż wątróbkę smażoną z cebulą na talerz. Patelnię zaś starannie wytrzyj ze smaczków kromką świeżego pieczywa. Podawaj od razu wraz z nasączoną smakami ze smażenia kromką świeżego pieczywa.
Przygotuj znakomitą ryba w chrupiącym cieście przepis sprawdzony i uwielbiany.