Węgierska zupa z zielonego groszku

Zupa jarzynowa z zielonego groszku z dodatkiem odrobiny smalcu oraz skwarek i sporej ilości słodkiej, mielonej papryki.

Węgierska zupa z zielonego groszku to w sumie dość typowa zupa jarzynowa, jednak „węgierski akcent” w postaci odrobiny smalcu, skwarek i oczywiście słodkiej, mielonej papryki czyni ją unikalną. Zupa jest idealna na zimowe dni, jednak Węgrzy często jadają ją również na wiosnę, gdy pojawia się świeży groszek. Jeżeli nie lubisz smalcu możesz użyć innego tłuszczu, ale to już nie będzie ta sama zupa. Ja dałem smalcu nieco mniej, ale dodatkowo użyłem nieco surowego, wędzonego boczku i wędzonej słoniny, aby wzbogacić smak zupy. Zupa z zielonego groszku jest pełna aromatów.

Składniki

450 gramów mrożonego zielonego groszku;
marchewka (lub dwie małe);
cebula;
główka czosnku;
kawałek selera;
1 pietruszka;
słodka mielona papryka;
natka pietruszki;
2 łyżki smalcu i/lub trochę słoniny i/lub boczku;
1 wiejskie jajko;
mąka pszenna;
ostra węgierska pasta paprykowa;
sól, pieprz;

Zupa z zielonego groszku przepis

Obierz pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie pokrój w kosteczkę lub w plasterki. Główkę czosnku pozbaw wierzchniej łupinki, obierz cebulę. Cebula i marchewka nadadzą zupie sporo słodyczy, jeżeli wolisz mniej słodką zupę dodaj mniej marchewki i mniejszą cebulę.

Pokrojone warzywa korzeniowe przełóż do garnka, dodaj groszek, całą cebulę i całą główkę czosnku. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli, zalej około 1,5 litra zimnej wody, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

W małej miseczce rozbij 1 jajko, dodaj szczyptę soli, odrobinę pieprzu i mąkę, tyle, ile zabierze (w praktyce około 4 łyżek, w zależności od wielkości jajka). Zagnieć ciasto i wyrób dokładnie. Następnie zagniataj jeszcze przez kilka minut, a potem ręką, albo małym nożykiem odcinaj malutkie kawałeczki. Pamiętaj, że kluseczki podczas gotowania znacznie zwiększą swoją objętość. Kluseczki układaj na talerzu obsypanym mąką i mieszaj wraz z każdą nową partią, aby nie posklejały się.

Na małą patelnię wrzuć pokrojone w drobną kosteczkę boczek i słoninę oraz 2 łyżeczki smalcu (ja użyłem gęsiego). Węgierska zupa z zielonego groszku wymaga smalcu, nie zamieniaj go na inny tłuszcz, bo zupa straci smak. Gdy tłuszcz się rozpuści wyjmij i odłóż na bok skwarki; dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj dokładnie, aż się lekko zrumieni (tzw. jasna zasmażka).

Zupa z zielonego groszku sycące danie

Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć garść posiekanej natki pietruszki i 2 kopiate łyżeczki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby nie było grudek. Zasmażkę przelewaj do zupy cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki. Teraz dodaj do zupy przygotowane wcześniej skwarki i kluseczki (kluseczki muszą być dobrze otrzepane z mąki np. na sitku). Gotuj kilka minut, aż kluseczki zmiękną.

Pora ostatecznie przyprawić zupę najlepiej dodając trochę oryginalnej węgierskiej pasty paprykowej, możne je kupić w słoiczkach w większości marketów. To bardzo sycące i konkretne jedzenie na chłodne dni.


Koniecznie wypróbuj najlepszy <<przepis na bogracz gulasz>> czyli najlepszą zupę gulaszową prost z Węgier.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *