Węgierskie leczo oryginał znad Dunaju

Węgierskie leczo to potrawka przyrządzana z krojonej białej papryki gotowanej z dodatkiem słoniny, cebuli, pomidorów, kiełbasy oraz mielonej słodkiej papryki.

Leczo, takie prawdziwe, może być szokiem dla wszystkich tych, którzy lubują się w profanowaniu dań klasycznych. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Wbrew pozorom nie jest to zadanie niewykonalne; jeżeli dobrze poszukacie znajdziecie bez problemu. A jak już znajdziecie to zróbcie leczo według mojego przepisu. Otrzymacie danie o mocnym smaku papryki, z lekko wyczuwalnym smakiem słoniny. Danie o pięknym, głębokim kolorze czerwonej papryki. W stosunku do oryginału moje węgierskie leczo jest bardziej płynne, ale zapewniam, że równie dobre, albo nawet lepsze.

Składniki

5-7 sztuk białej, podłużnej papryki;
50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
4 pomidory;
mała słodka, czerwona papryka;
1 mała, ostra papryka;
duża cebula;
150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej);
słodka, mielona papryka;
smalec wieprzowy z mangalicy;
sól, pieprz;

Przepis na węgierskie leczo

1. Przygotuj wszystkie składniki. Z podanych ilości zrobisz leczo węgierskie dla mniej więcej 4 osób.

2. Kiełbasę, słoninę, cebulę oraz papryki pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i również pokrój w kosteczkę.

3. Słoninę wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż wytopi się z niej tłuszcz (nie przyrumieniaj za mocno). Wrzuć na patelnię cebulę i smaż, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni.

4. Wyłącz gaz pod patelnią albo zdejmij ją z gazu. Dodaj 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj zawartość patelni, aż tłuszcz połączy się z papryką. Wstaw patelnię z powrotem na gaz. Dolej szklankę wrzątku i rozmieszaj wszystko, aż powstanie gęsta masa.

5. Przelej zawartość patelni do dużego garnka.

6. Pora na dodatki: przygotuj paprykę. Oczywiście zwykle robię to „na oko”, ale tym razem z uwagi na dość sporą ilość papryki przywiezionej z Węgier musiałem ją po prostu podzielić.

7. Wrzuć paprykę do garnka, dodaj pokrojone pomidory i wlej tyle wrzątku, aby uzyskać żądaną gęstość leczo.

8. Wrzuć do garnka pokrojoną kiełbasę. Im więcej dolejesz wody, tym leczo w tym momencie będzie miało słabszy smak; doprawienie pozostaw jednak na koniec. Dodaj jeszcze łyżkę mielonej słodkiej papryki i gotuj wszystko na średnim ogniu 10 minut (nie rozgotuj papryki).

Leczo sposób podania

Do ostatecznego przyprawienia leczo zamiast soli, „veget” i innych tego typu cudów użyj najlepiej oryginalnej pasty węgierskiej (bez problemu do kupienia w sklepach, najczęściej w formie tubek lub słoików). Są one robione zwykle z wściekle ostrych papryk i są dość słone. Doskonale podkreślają smak węgierskich potraw takich, jak leczo czy zupa gulaszowa.

Podawaj z kromką białego, pszennego pieczywa przyprawione łyżeczką (lub więcej – według smaku) ostrej pasty paprykowej. Cóż więcej do szczęścia potrzeba? No może kieliszka palinki po posiłku.


Przygotuj prawdziwy <<gulasz po węgiersku>>.


Rekomendowane przepisy