Wiedeńska sałatka śledziowa z jabłkiem i kaparami

Wiedeńska sałatka śledziowa to połączenie krojonego śledzia matiasa z jabłkiem, fasolką, ziemniakami, ogórkami kiszonymi i anchois.

Wiedeńska sałatka śledziowa to coś zupełnie innego, niż znaliście do tej pory pod hasłem sałatka śledziowa. Ta sałatka zrodziła się w mieście Straussa bardzo dawno temu, ale jadana jest chętnie do dzisiaj. To połączenie śledzia z jabłkiem, ziemniakami, ogórkami kiszonymi i jeszcze kilkoma innymi, ciekawymi dodatkami. Bardzo zachęcam do jej przyrządzenia, bo jest naprawdę super smaczna. Zresztą skoro zajadał się nią sam Johann Strauss, a potem tworzył wybitne dzieła, to czy może być inaczej.

Składniki

300 gramów filetów śledziowych typu bismarck (na kwaśno);
cebulka marynowana lub zwykła;
120 gramów ogórków kiszonych;
200 gramów ugotowanych ziemniaków sałatkowych;
150 gramów netto jabłka typu szara reneta;
10 sztuk kaparów;
kilka filetów anchois;
100 gramów białej fasolki z puszki;
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany;
150-200 gramów majonezu (według uznania);
sól, pieprz;
kwaśna zalewa ze śledzi (odrobina);
musztarda do smaku;

Wiedeńska sałatka śledziowa przepis

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, włóż w mundurkach do garnka, zalej zimną wodą, dodaj nieco soli i gotuj do miękkości. Najlepsze będą ziemniaki sałatkowe, czyli takie, które po ugotowaniu i pokrojeniu nie rozpadną się, a zachowają zwartą strukturę.  Ziemniaki przestudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości około 1 centymetra.

Śledzie pokrój w centymetrowe paski lub około 1,5 centymetrową kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę o identycznej wielkości, jak ogórki. Fasolkę odsącz z zalewy, opłucz, filety anchois drobno posiekaj. Cebulę marynowaną przesiekaj. Obierz jabłko i pokrój w około 1 centymetrową kostkę.

Do dużej miski włóż 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, 150-200 gramów majonezu i posiekane anchois (zamiast anchois możesz użyć pasty sardelowej). Następnie wrzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki, jabłko i śledzie. Do miski dodaj również posiekaną marynowaną cebulę, białą fasolkę, kapary i 1-2 łyżeczki lekko pikantnej musztardy.

Całość nieco posól (w razie potrzeby, uważaj, śledzie same w sobie są już słone) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wlej 1-2 łyżki zalewy spod śledzi, aby wzmocnić smak sałatki i uzyskać właściwą strukturę sosu.

Wiedeńska sałatka śledziowa sposób podania

Sałatka powinna być dobrze, ale delikatnie wymieszana. Spróbuj, czy nie potrzeba jeszcze dodać któregoś ze składników lub przypraw. Jeśli jest w porządku owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na parę godzin, aby sałatka się „przegryzła”. Po „przegryzieniu się” smakuje wybornie, zwłaszcza podana z gotowanym, pokrojonym w plasterki jajkiem.


Wypróbuj przepis na hekele śląską pastę śledziową. Z pewnością zasmakuje Ci także sałatka z pstrągiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *