Zupa ziemniaczana jest dumą Wiedeńczyków. Ziemniaki w Austrii są jednym z najważniejszych warzyw i produktów spożywczych w ogóle. Od kilkuset lat Austriacy składają hołd ziemniakowi używając go, a to jako składnik sałatki, gotowany, smażony, pieczony, w formie puree, a także jako składnik ciasta na knedle. Zupa ziemniaczana rodem z Wiednia wbrew pozorom wcale nie ogromem ziemniaka stoi, ale i on znalazł w niej swoje należne mu miejsce. Kto lubi pyszną kartoflankę na jasnej zasmażce z dodatkiem warzyw korzeniowych, szynki oraz majeranku będzie tą zupą zachwycony. Ja jestem zachwycony niezmiennie od lat. Pokochaj tę zupę i Ty.
Składniki
1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego;
3 większe ziemniaki;
kilka kapeluszy suszonych grzybów z wywarem (namoczonych we wrzątku i ugotowanych);
80 gramów szynki dojrzewającej (u mnie szwarcwaldzka);
jedna cebula;
150 gramów marchewki i selera korzeniowego łącznie;
mąka pszenna;
kwaśna śmietana;
liść laurowy;
suszony majeranek;
mielony kminek;
2 ząbki czosnku;
szczypiorek;
masło klarowane;
sól, pieprz;
Wiedeńska zupa ziemniaczana przepis
Marchewkę, selera i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę (stosunek ziemniaków do warzyw powinien być 1:2). Podobnie pokrój szynkę. Wymieszaj razem warzywa i ziemniaki i podziel na dwie grupy w stosunku jedna trzecia do dwóch trzecich. Dlaczego dowiesz się już za chwilę
Dwie łyżki masła klarowanego rozpuść na patelni i zeszklij na nim cebulę. Następnie wrzuć na patelnię mniejszą porcję warzyw (tę jedną trzecią) i smaż krótko na niezbyt mocnym ogniu, po czym wsyp 2 łyżki mąki. Na patelnię wlej dolej trochę wody i mieszając od czasu do czasu gotuj chwilkę, aż zasmażka zgęstnieje i będzie gładka.
Zawartość patelni przelej do garnka z połową bulionu, a następnie wszystko wymieszaj. Zagotuj i przypraw suszonym majerankiem, liściem laurowym, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, a także solą. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Wiedeńska zupa ziemniaczana już teraz zaczyna cudnie pachnieć.
Porada-> dobrze doprawiona wiedeńska zupa ziemniaczana pachnie naszym żurkiem
Podczas gdy zupa się gotuje pozostałe warzywa i ziemniaki (te dwie trzecie) ugotuj w pozostałym bulionie do miękkości, około 10-15 minut.
Do zupy z podsmażonymi warzywami i zasmażką wlej pół szklanki wywaru z gotowania grzybów. Zupę gotuj 2 minuty, a następnie zdejmij z ognia i po chwili zmiksuj blenderem. Na patelni przesmaż na 1 łyżce masła klarowanego drobno posiekaną szynkę i ugotowane kapelusze grzybów. Następnie przełóż je do zmiksowanej zupy.
Wiedeńska zupa ziemniaczana sposób podania
Warzywa w bulionie powinny być już ugotowane, połącz zatem zmiksowaną zupę z ugotowanymi warzywami wraz z bulionem. Postaw garnek na gaz. W szklance rozmieszaj 2 łyżki kwaśnej 18 % śmietany z chochelką zupy, a następnie przelej ją do garnka z zupą. Zamieszaj i zagotuj krótko. Dopraw w razie potrzeby pieprzem, kminkiem i majerankiem, a także 1-2 łyżkami octu winnego.
Wlej zupę na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem, w Austrii szczypiorek dodaje się chyba do wszystkiego.
Wypróbuj wyborny paprykarz z ziemniaków z boczniakami. A może polska kartoflanka przypadnie Ci do gustu?