Wieprzowina długo pieczona z rozmarynem

Wieprzowina długo pieczona pozostała z dnia poprzedniego przygotowana z czosnkiem i rozmarynem z dodatkiem sosu pieczeniowego.

Wieprzowina długo pieczona to nie lada rarytas. Gwoli wyjaśnienia, w istocie pieczenie niekoniecznie musi trwać całe wieki. Najlepszy wynik i smak daje kombinacja czasu pieczenia dostosowanego do użytego w konkretnym przypadku kawałka i rodzaju mięsa. Inaczej piecze się wieprzowa noga, a inaczej karczek. To kawałki mięsa o zupełnie niej strukturze, przez co smakują inaczej, ale i wymagają zupełnie innej obróbki cieplnej. A gdy już taką wieprzowinę upieczesz i zostanie co nieco na drugi dzień to warto ją spożytkować w jak najlepszy sposób. Zapraszam.

Składniki

200 gramów pieczonej wieprzowiny z dnia poprzedniego
sos pieczeniowy z pieczenia mięsa
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
1-2 ząbki czosnku
świeże pieczywo
dowolne dodatki

Wieprzowina długo pieczona przepis

Co do dodatków do zaserwowania do długo pieczonej wieprzowiny to czuj się całkowicie swobodnie. Użyj tego, co lubisz. To zawsze daje najlepszy wynik. Dowiedz się <<jak upiec łopatkę wieprzową>>. Poznaj mój sekretny, sprawdzony przepis.

Naszym „materiałem” do dzisiejszego dania jest pozostała po pieczeniu wieprzowina. Oczywiście w podobny sposób możesz postąpić z dowolnym innym mięsem. Chodzi bowiem o zasadę i sposób potraktowania pozostałości po pieczeniu. Tak, aby cieszyły na całego. Dobrze, żeby z pieczenia pozostało również nieco sosu. Jeśli tak jest to masz zestaw kompletny do przygotowania czegoś pysznego. Pamiętaj, że lepiej jest wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed jego przyrządzaniem. Ile użyjesz czosnku również zależy od Ciebie.

Należy pamiętać, że jedzenie ma przede wszystko smakować Użyj takich dodatków, jakie lubisz. Ja lubię musztardę, więc z przyjemnością posmarowałem świeży chleb jej odrobiną. Na tak przygotowany chleb nałożę mięso i ogórka kiszonego. A co!

Wieprzowina długo pieczona propozycja podania

Szarpaną wieprzowinę wrzuć na patelnię i od razu dodaj grubo przesiekany czosnek. Dorzuć gałązkę świeżego rozmarynu i wlej nieco sosu pieczeniowego, który powstał podczas pieczenia Twojej wieprzowiny. Sosu powinno być jedynie tyle, aby mięso nabrało smaku i pozostało bardzo soczyste. Smaż całość chwilę, aż mięso zagrzeje się i wchłonie sos. Mięso nałóż na pieczywo z dowolnymi dodatkami i polej ciepłym sosem pieczeniowym. Poezja.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *