Wieprzowina duszona z papryką i pomidorami

Wieprzowina z dnia poprzedniego krótko duszona z warzywami oraz z dodatkiem startych pomidorów.

Wieprzowina duszona z dodatkiem całkiem sporej ilości warzyw to przykład na to, że mając pozostały po pieczeniu kawałek mięsa (w tym wypadku schabu wieprzowego) przy odrobinie inwencji można stworzyć pełnowartościowe i pyszne danie. To danie z cyklu „przegląd lodówki”, dlatego traktuj je raczej jako luźną wskazówkę na wykorzystanie zasobów Twojej lodówki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie danie przygotować świadomie i celowo. Nawet wykorzystując do tego celu surowe mięso wymagające nieco dłuższej obróbki.

Składniki

300 gramów pieczonej wieprzowiny (z dnia poprzedniego);
3 duże pomidory (zimą przecier pomidorowy);
1 cukinia;
po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej papryki
1 mała ostra papryczka;
1 duża czerwona cebula;
dymka;
suszone oregano;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Wieprzowina duszona z warzywami przepis

Cukinię pokrój w półplasterki, paprykę wypestkuj i pokrój w kostkę. Kolorowe papryki dodają daniu kolorytu i poprawiają jego smak, ale jeśli masz tylko jeden rodzaj to po prostu dodaj tylko to, co akurat masz. Dokupowanie w tym przypadku warzyw moim zdaniem nie ma sensu.

Posiekaj drobno dymkę, cebulę czerwoną obierz i pokrój w grube kawałki. Mięso pokrój w kostkę, a pomidory zetrzyj na tarce. Zimą zamiast świeżych pomidorów użyj przecieru pomidorowego, oczywiście najlepiej takiego domowej roboty.

W rondelku rozgrzej pół szklanki oliwy i wrzuć cebulę. Przesmaż ją chwilę, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Mieszając od czasu do czasu smaż wszystko 2 minuty. Następnie wrzuć mięso i smaż wszystko kolejne 2 minuty. Mieszając składniki co jakiś czas postaraj się wszystko delikatnie przyrumienić, aby całość nabrała smaku. Wlej przecier pomidorowy, dopraw suszonym oregano i solą. Następnie kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.

Dolej do dania wody, aby uzyskać żądaną gęstość. Wieprzowina duszona wymaga teraz jedynie kilkunastominutowego duszenia na wolnym ogniu. Zmniejsz zatem gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i czekaj cierpliwie napawając się unoszącym się zapachem oregano.

Wieprzowina duszona z warzywami propozycja podania

Spróbuj dania i w razie konieczności dopraw jeszcze oregano i solą. Jeśli danie jest za kwaśne (może tak być, gdy pomidory nie były wystarczająco słodkie) dodaj również 1 łyżeczkę miodu. Teraz pozostaje już jedynie wlać do dania 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Po zagotowaniu wyłącz gaz pod garnkiem. Gotowe.  To pożywne i bardzo smaczne, pachnące warzywami danie podawaj z kromką świeżego pieczywa.


Wypróbuj również <<przepis na schab po bakońsku>>. Pyszności prosto z Węgier.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *