Wieprzowina po chińsku to błyskawiczne danie z woka. Jeśli nie dysponujesz taką specjalną patelnią na zwykłej również to danie uda Ci się przygotować, jednak musisz pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a smażenie odbywało się na mocnym ogniu. Ideą dań z woka jest bowiem bardzo szybkie smażenie w wysokiej temperaturze. Dzięki temu tak, jak w tym przypadku mięso pozostaje soczyste, a warzywa są chrupiące. Przygotowanie tego dania nie nastręczy trudności nikomu, za to smak będziesz pamiętać długo. Tak, wieprzowina po chińsku to coś, czego warto spróbować.
Składniki
400 gramów polędwiczki wieprzowej;
250 gramów brązowych pieczarek;
200 gramów groszku cukrowego;
połowa żółtej papryki;
połowa czerwonej papryki;
dymka;
kawałek świeżego imbiru;
limonka;
2 lub 3 ząbki czosnku;
czerwona papryczka chilli;
olej sezamowy z sezamu prażonego (to ważne);
sos sojowy;
sos ostrygowy;
biały sezam, czarny sezam (opcjonalnie);
Wieprzowina po chińsku przepis
Mięso pokrój w paseczki, pieczarki na połowę, albo na ćwiartki (w zależności od ich wielkości), posiekaj w drobną kostkę czerwoną i żółtą paprykę, obierz imbir. Imbir zetrzyj na tarce, czerwoną chilli posiekaj na krążki, ziarna sezamu (po 1 łyżeczce) upraż na suchej patelni, a białą dymkę drobno posiekaj.
Blanszujemy groszek
Groszek cukrowy przekrój na połowę, a następnie wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gdy woda z powrotem zawrze gotuj groszek 2 minuty, odcedź go i przelej obficie zimną wodą. Blanszowany groszek odłóż na bok na ręczniki papierowe.
Przygotowujemy sos
Przygotuj sos. W tym celu wymieszaj w miseczce 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju sezamowego z sezamu prażonego (ciemny sos), 2 łyżki sosu ostrygowego, sok z połowy limonki, a także odrobinę ostrego sosu np. sriratcha. Gotowy sos odstaw na bok.
Smażymy wieprzowinę po chińsku
Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej arachidowy lub roślinny, a następnie wrzuć pieczarki. Smaż je przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu przez podrzucanie patelni . Do pieczarek wrzuć blanszowany groszek cukrowy.
Porada-> brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od tych tradycyjnych, białych.
Na patelnię wrzuć również czerwoną i żółtą paprykę. Smaż warzywa jeszcze max 2 minuty, muszą pozostać chrupiące. Przesmażone warzywa zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe. Postaw z powrotem woka na gaz.
Na mocno rozgrzanego woka wrzuć mięso i smaż je 2 minuty, aby z zewnątrz się przesmażyło, a w środku pozostało soczyste. Mięso zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe. Postaw woka z powrotem na gaz.
Na woka wlej 2 łyżki oleju arachidowego. Wok nie powinien teraz być zbyt gorący, ponieważ przyprawy spalą się błyskawicznie. Po prostu unieś woka nad palnik na kilkanaście sekund i wrzuć zmiażdżony czosnek, starty imbir, czerwoną chilli, a także białą dymkę. Postaw z powrotem patelnię na gaz, a następnie smaż wszystko mieszając przez 30 sekund.
Na patelnię wrzuć przesmażone wcześniej warzywa, a także mięso. Wymieszaj wszystko delikatnie i smaż 1 minutę, a następnie wlej przygotowany wcześniej sos. Na patelnię wlej również pół szklanki gorącej wody. Zamieszaj.
Wieprzowina po chińsku sposób podania
Wrzuć posiekaną w 2 centymetrowe kawałki zieloną dymkę. W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i wlewaj powoli do sosu. Rób to stopniowo, jeżeli sos zgęstnieje wcześniej nie wlewaj całej skrobi. Wyłóż na talerz i posyp wcześniej uprażonym białym i czarnym sezamem.
Wypróbuj genialny przepis na knedle ze śliwkami. Nie będziesz żałować, mniam.