Wieprzowina smażona z kalafiorem w curry

Wieprzowina smażona z kalafiorem to w mojej wersji plasterki polędwiczki wieprzowej smażone krótko na mocnym ogniu podane z gotowanym kalafiorem i sosem o azjatyckim charakterze.

Wieprzowina smażona z kalafiorem to w mojej wersji plasterki polędwiczki wieprzowej smażone krótko na mocnym ogniu podane z gotowanym kalafiorem i sosem o azjatyckim charakterze. Wieprzowina smażona w niniejszym przepisie to banalne w przygotowaniu, a doskonałe w smaku danie, które z pewnością jest w stanie przyrządzić każdy, nawet kuchenny amator. Zdecydowanie najlepszym narzędziem do jego przygotowania jest patelnia wok, do zakupu której zachęcam nieustannie. Wok jest tani w zakupie, jeszcze tańszy w użytkowaniu, a służyć będzie wiele, wiele lat. Podobnie ze składnikami potrzebnymi do przygotowania sosu w tym danie. Jest ich wiele, ale są niedrogie i kupując je wystarczą na wiele kolejnych dań o charakterze azjatyckim.

Składniki

polędwiczka wieprzowa o wadze 300 gramów;
kalafior (tutaj romanesco) o wadze 450 gramów (same różyczki);
łyżka sosu sojowego;
1 łyżka octu ryżowego;
łyżka kecap manis (słodki sos sojowy);
1 łyżka sosu ostrygowego;
pół łyżeczki zielonej pasty curry;
1 do 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej;
dymka;

Wieprzowina smażona z kalafiorem przepis

Składniki dania są jedynie dwa, a mianowicie polędwiczka wieprzowa o wadze 300 gramów oraz kalafior romanesco (poznaj kalafior romanesco) o wadze 450 gramów (same różyczki). Na początek mięso od razu włóż do zamrażalnika na około 30 minut, aby potem łatwiej było je kroić w cienkie plasterki.

Podczas gdy mięso się mrozi przygotuj sos, to on nada daniu azjatyckiego charakteru i smaku. Do małej miski wlej: 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę kecap manis (słodki sos sojowy), 1 łyżkę sosu ostrygowego, 3 łyżki wody, a także pół łyżeczki zielonej pasty curry. Pamiętaj, że o smaku sosu decydujesz zawsze Ty, zmieniaj składniki i ich ilość według własnego upodobania. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw sos na bok.

Porada-> pomimo, że w kuchni azjatyckiej używa się zawsze tych samych składników sosu to jednak Ty ustalając ich proporcje decydujesz o ostatecznym smaku dania.

W osobnej filiżance rozpuść w odrobinie zimnej wody skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. To niezawodny azjatycki sposób na zagęszczanie sosów. Posiekaj na około 2 centymetrowe kawałeczki zieloną dymkę; odłóż ją na bok.

Mięso wyjmij z zamrażalnika i pokrój w cienkie plasterki, a następnie odstaw je na bok, aby nabrało temperatury pokojowej.

Kalafiora podziel na różyczki, a następnie wrzuć na wrzącą wodę i od ponownego zawrzenia wody gotuj 2 minuty. Odcedź i odłóż kalafiora na bok.

Rozgrzej mocno woka, wlej łyżkę oleju arachidowego i wrzuć mięso. Podrzucając patelnią dość często smaż mięso około 1 minuty. Krótko przesmażone mięso przełóż z patelni na talerz; odstaw je na chwilę na bok.

Woka postaw z powrotem na gaz. Wlej łyżkę oleju arachidowego i wrzuć kalafiora. Dolej niewielką ilość gorącej wody, przykryj woka pokrywą. Następnie zmniejsz ogień pod patelnią i duś kalafiora chwilę, aż stanie się „al dente”. Podkręć gaz pod patelnią, do półtwardego kalafiora wrzuć wcześniej przesmażone mięso i wlej przygotowany wcześniej sos.

Wieprzowina smażona zajadaj ze smakiem

Na patelnię wrzuć przygotowaną wcześniej dymkę i wymieszaj wszystko podrzucając patelnią. Zmniejsz gaz pod wokiem. Zrób pośrodku woka miejsce i wlej przygotowaną wcześniej skrobię ziemniaczaną, aby zagęścić sos. Zwykle 1 łyżeczka skrobi rozpuszczona w minimalnej ilości wody wystarczy, aby wieprzowina smażona wraz z kalafiorem pięknie okryła się lekko gęstym sosem.

Wyłóż danie na talerz i podawaj od razu. Może nie wygląda imponująco, ale uwierz, jest genialna w smaku.


Dowiedz się jak ugotować węgierską zupę gulaszową czyli najsłynniejsze węgierskie danie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *