Wiosenny gulasz cielęcy ze szparagami

Gulasz cielęcy z mięsa krojonego w kostkę, a następnie duszonego z szynką, marchewką i szparagami na koniec doprawiony słodką śmietanką.

Gulasz cielęcy ze szparagami to danie typowo wiosenne, ocierające się dość mocno o kuchnię francuską. Smak delikatnej cielęciny wzmocniony aromatyczną szynką szwarcwaldzką z dodatkiem wiosennych warzyw, np. szparagów. Słodka śmietanka i masło to elementy kuchni francuskiej, które zgrabnie te składniki łączą. Do takiego delikatnego gulaszu młode ziemniaki pasują idealnie. Gulasz cielęcy ze szparagami to danie bardzo delikatne i znakomicie smakujące, bardzo zrównoważone smakowo, pachnące wiosną. Zachęcam do jego wypróbowania.

Składniki

450 gramów cielęciny;
pęczek zielonych szparagów;
2 młode marchewki;
60 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
2-3 szalotki;
świeży tymianek;
słodka śmietanka 30%;
masło;
mały kieliszek białego, wytrwanego wina;
1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (opcja);
sól, pieprz;

Przepis na gulasz cielęcy ze szparagami

Mięso pokrój w kostkę, posól i popieprz. Szynkę szwarcwaldzką pokrój w drobną kostkę, podobnie pokrój szalotkę. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, a następnie wrzuć mięso. Smaż je na dość mocnym ogniu przez około 5 minut. Gdy mięso się ładnie zrumieni przełóż je wraz z powstałym sosem do garnka, postaw garnek na gaz i podlej mięso szklanką gorącej wody.

Patelnię postaw z powrotem na gaz, wlej nieco oliwy, rozgrzej lekko i wrzuć szynkę z szalotką. Smaż krótką chwilę, aby lekko się zeszkliły. Następnie wlej mały kieliszek białego, wytrwanego wina, podkręć gaz pod patelnią. Gdy wino odparuje z patelni przelej jej zawartość do garnka z mięsem. Uzupełnij gorącą wodą poziom płynu w garnku tak, aby przykrył on składniki. Następnie wrzuć kilka gałązek świeżego tymianku. Duś mięso pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut.

Podczas gdy mięso się dusi opłucz groszek, umyj marchewki i szparagi. Od tych ostatnich oderwij lub odetnij zgrubiałe końcówki. Szparagi pokrój w około 2 centymetrowe kawałki, a marchewkę obierz (lub nie, jeśli wolisz), a następnie pokrój w drobna kostkę. Wrzuć marchewkę do mięsa, jeżeli potrzeba dorzuć ponownie kilka gałązek świeżego tymianku. Duś gulasz 15 minut, a następnie dodaj do gulaszu pokrojone szparagi i groszek. Dolej gorącej wody, aby osiągnąć żądaną gęstość gulaszu i duś kolejne 15 minut.

Gulasz cielęcy ze szparagami sposób podania

Gdy gulasz jest gotowy wlej do niego około 100 ml słodkiej 30% śmietanki. Zamieszaj i zagotuj. Jeśli sos w gulaszu jest za rzadki gotuj danie chwilkę dłużej, aż sos zgęstnieje. Gulasz cielęcy ze szparagami jest gotowy. Podawaj z młodymi, gotowanymi ziemniakami.


Poznaj słynny <<przepis na gulasz cielęcy po szwajcarsku>>.


Rekomendowane przepisy