Sałatka z bresaolą to najsmaczniejsza sałatka, jaką znam. Bresaola to suszona wołowina. Mięso dojrzewa przez 3-4 miesiące. Bresaolę wytwarza się w Lombardii (Włochy), a konkretnie w Valtellinie. Sałatka z bresaolą, którą dzisiaj proponuję jest absolutnie fenomenalna. Koniecznie spróbuj.
Składniki
100 gramów bresaoli;
1 ciabatta;
2 jajka;
10 rzodkiewek;
mix sałat;
10 czarnych oliwek;
1 ząbek czosnku;
1 cytryna;
ser parmezan;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;
Sałatka z bresaolą przepis
Pokrój ciabattę w niedużą kostkę. Na patelnię wlej trochę oliwy, rozgrzej ją, a następnie wrzuć chleb. Smaż grzanki, aby były rumiane i chrupkie z zewnątrz, ale nadal puszyste w środku. Gotowe grzanki przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia.
Jeżeli przechowujesz bresaolę w lodówce to wyjmij ją i pozostaw na czas przygotowywania sałatki na zewnątrz, aby mięso ogrzało się i nabrało smaku. Idealna do konsumpcji bresaola powinna mieć temperaturę otoczenia.
Przygotuj sos vinegrette, w tym celu do miseczki wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, sól, a także pieprz. Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny, zamieszaj sos i odłóż na bok. Ugotuj dwa jajka, przestudź je, a następnie pokrój je w ćwiartki. Pokrój w grubsze kawałki około 10 rzodkiewek.
Sposób podania sałatki z bresaolą
Do miski wrzuć dwie garści miksu sałat (może być gotowy mix), a na wierzch rozłóż rzodkiewki i kilka czarnych oliwek w całości (uwaga: zbyt duża ilość oliwek zdominuje smak sałatki, nie przesadź). Do sałatki włóż także jajka, a całość posyp świeżo startym parmezanem. Skrop sałatkę przygotowanym wcześniej vinegrettem , a na koniec wrzuć grzanki i delikatnie zamieszaj całość.
Na talerzu rozłóż 5 plasterków bresaoli, a na wierzch rozłóż sałatkę. Na koniec posyp całość świeżo startym parmezanem.
Wypróbuj <<przepis na sałatkę z ryżem tuńczykiem i warzywami>>.