Włoska sałatka z bresaolą wołową i grzankami

Sałatka z cieniutko pokrojoną w plasterki suszoną wołowiną bresaolą podana z miksem sałat, oliwkami, jajkiem i rzodkiewkami w sosie winegret.

Sałatka z bresaolą to najsmaczniejsza sałatka, jaką znam. Bresaola to suszona wołowina. Mięso dojrzewa przez 3-4 miesiące. Bresaolę wytwarza się w Lombardii (Włochy), a konkretnie w Valtellinie. Sałatka z bresaolą, którą dzisiaj proponuję jest absolutnie fenomenalna. Koniecznie spróbuj.

Składniki

100 gramów bresaoli;
1 ciabatta;
2 jajka;
10 rzodkiewek;
mix sałat;
10 czarnych oliwek;
1 ząbek czosnku;
1 cytryna;
ser parmezan;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Sałatka z bresaolą przepis

Pokrój ciabattę w niedużą kostkę. Na patelnię wlej trochę oliwy, rozgrzej ją, a następnie wrzuć chleb. Smaż grzanki, aby były rumiane i chrupkie z zewnątrz, ale nadal puszyste w środku. Gotowe grzanki przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia.

Ugotuj dwa jajka, przestudź je, a następnie pokrój je w ćwiartki. Pokrój w grubsze kawałki około 10 rzodkiewek.

Unikaj lodówki jak ognia

Jeżeli przechowujesz bresaolę w lodówce to wyjmij ją i pozostaw na czas przygotowywania sałatki na zewnątrz, aby mięso ogrzało się i nabrało smaku. Idealna do konsumpcji bresaola powinna mieć temperaturę otoczenia. Póz żadnym pozorem bresaola, ale też żadna inna wędlina dojrzewająca nie nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Co za pomysł zresztą, żeby takie rzeczy trzymać w lodówce???

Przygotuj sos winegret

Przygotuj sos vinegrette. W tym celu do słoiczka wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, sól, a także pieprz. Następnie wyciśnij tam sok z połowy cytryny, a następnie wstrząsając słoiczkiem dobrze wymieszaj sos aby powstała gęsta emulsja. Odłóż słoiczek z sosem winegret na bok.

Sposób przygotowania sałatki z bresaolą

Do miski wrzuć dwie garści miksu sałat (może być gotowy mix), a na wierzch rozłóż rzodkiewki i kilka czarnych oliwek w całości (uwaga: zbyt duża ilość oliwek zdominuje smak sałatki, nie przesadź). Do sałatki włóż także jajka, a całość posyp świeżo startym parmezanem. Skrop sałatkę przygotowanym wcześniej vinegrettem , a na koniec wrzuć grzanki i delikatnie zamieszaj całość.

Na talerzu rozłóż 5 plasterków bresaoli, a na wierzch rozłóż sałatkę. Na koniec posyp całość świeżo startym parmezanem.


Wypróbuj przepis na sałatka z ryżem tuńczykiem i warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *